NÄR är livet som mest värdefullt?

Man hör åtskilliga människor tala om det. Hur värdefullt livet plötsligt synes, när man varit nära att drabbas av en katastrof, när man återhämtat sig från en fruktansvärd sjukdom, t o m när man lever under ett uttalat dödshot p g a cancertumörer eller annat. Hur värdefullt livet då plötsligt blir...

Varför behöver det vara så? Är vi så tröga och saknar insikt så till den grad, att vi ska behöva stå vid stupets kant och känna hur benen svajar och huvudet snurrar, för att förstå att vi verkligen ville leva? När allt kom omkring.

Det känns visserligen som en utnött klyscha, men är det inte just så som John Lennon sa, att "Livet är det som händer oss medan vi är fullt upptagna med att planera annat"?  Vad som ska hända i morgon, eller nästa vecka, eller när vi går i pension? Varför ska det vara så svårt att leva i nuet?

När Du går där och trampar i vardagen, gnällandes på än det ena och än det andra, det kan vara vädret, räkningar eller ont i lilltån. Varför inte försöka fantisera om hur det skulle kännas att få en dom av Din läkare: Du har en dödlig svår sjukdom och bara några månader kvar att leva.

Tänk på hur Du skulle vilja leva då. Och förverkliga litet av det redan idag. I morgon kan det vara för sent. Då kan fantasin bli verklighet. Och hur kommer Du inte att ångra alla dagar Du slösat bort då, på onödigheter....?

image216

V-mannen går mot en ny vår!

image215

Efter två månader på Marikas Spa har islandsgossen verkat mjukare än på länge. Naturligtvis är det välgörande att ständigt mer eller mindre röra sig tillsammans med alla de andra kompisarna på lösdriften. Vid senaste verkningen var han hur lätt som helst med bakhovarna, till skillnad mot sista året då han jämt krånglat där. När kompisen Mia var där och masserade igenom honom var han helt fri från spänningar eller andra bekymmer.

Att få gå tillsammans med massor av ston har han också gillat. Han omger sig med än den ena, än den andra flickvännen. I början lät jag honom avsiktligt vara mycket i fred, ville inte störa introduceringsprocessen. Men nu när jag tar ut honom ur hagen ser han så nöjd och glad ut. Han har satt mycket mer vinterpäls. Hovarna är jättefina. Han har gått ner åtskilliga kilon men ligger nu stilla på en bra nivå. (Så bra att kunna kolla med viktmåttband!)

Så i lördags skulle han testas med liten lätt ryttare. Det finns gott om sådana där i Marikas stall. Lilla Anna-Klara hoppade upp och red ungefär tio minuter i skritt på ridbanan. Det gick galant. Vhiskur gick med spetsade öron, tyckte att det var kul och gjorde snällt halter och volter och vad han bads göra. Det kliade mycket i min ridnerv och jag hade god lust att sitta upp själv. Men jag behärskade mig. Lätta ryttare, var det! Jag får nöja mig med att köra till att börja med.


Varför är ponnyprinsessorna så RENLIGA? eller "Varför jag varje morgon genomför en arkeologisk utgrävning..."

Varje morgon är det samma sak.
Jag kommer ner till stallet, fodrar och släpper ut ponnyflickorna. Tänder upp.
I boxarna ser det så rent och fint ut. Bara en enstaka bajshög. Konstigt, tänker jag.
Tills jag lyfter på den fina guldhalmen.
Där under ligger de. Resten av högarna. De är rätt många.
Så börjar den arkeologiska utgrävningen. I Nyponros box finns det alltid en fin liten halmpyramid i mitten. Därunder har hon samlat det mesta av nattens avfall. Hur kan en liten liten häst producera så mycket gödsel? Antagligen beroende på mängden grovfoder hon får, svarar Du Hästkloka. Givetvis. Men ändå!
Cinnamon, hon kissar och bajsar gärna mot mellanväggen (!) innan hon täcker över med halm så gott det går. Är det en demonstration? Mot att den lilla får en större hösilagehög? Hästar tänker inte så?

Så fort det går vill jag låta dem börja gå på riktig lösdrift. Men lilla Nyponros är så liten och äter rätt långsamt, fast hon behöver mest, och Cinnamon glufsar i sig fort som bara den, så jag måste hålla dem i varsin box än så länge.
Men två fulla lövkorgar gödsel bli det allt, varenda morgon. Finns det någon som behöver gödsel?

Personlighetstest

Hittade följande personlighetstest hos skogsfrun: Här är resultatet avseende mig: (inte helt fel tror jag)

SÅDAN ÄR DU:

Du är mycket intresserad av vad som pågår i din omgivning. Du gillar att prata med andra (nästan oberoende om vad det handlar om) och att vara med, där "det sker".


Du gillar att ha struktur och ordning i ditt liv. Du använder troligtvis din kalender flitigt för att hålla koll på de saker du skall komma ihåg. Du fattar snabbt beslut - även när det gäller din värdering av andra människor. Därför kan din omgivning uppfatta dig som lite dominant emellanåt.


Du fokuserar på "the big picture" och tycker om att teoretisera över VARFÖR saker fungerar som de gör (medan du inte bekymrar dig så mycket om detaljerna). Du är en kreativ person, som gillar att experimentera.


Du lever dig gärna in i andra människors situation och är snabb att stötta andra om de har behov för det. Du värdesätter känslosamhet och tar ofta beslut utifrån dina personliga värderingar.

Vad säger ni som känner mig, stämmer detta? Vågar ni svara?


Mer tömkörning

Stenhårt på marken idag, men på gräsridbanan var det i alla fall inte gropigt. Hade en tömkörningslektion där med Cinnamon idag. En sak hon är helt säker på är STILLASTÅENDE. Man ställer henne någonstans, och hon stannar där tills man ger en annan order. Inte så dumt när det gäller en som ska bli körhäst.

Idag satte jag tömmarna i bettet och tränade på att hon skulle förstå riktningen. Med understöd av körpisken på motsatta sida och röstkommandon "höger" eller "vänster" (det har vi tränat vi löslongering i picaderon några gånger, röstkommandona alltså) gick det över förväntan. Den lilla skimmeln svängde enligt önskemål, så jag blev helt överraskad. Hon gillar också fortsättningsvis bettet (Bomber Bits oledade svagt svängda) och tuggar bara litet lätt. Matte är helnöjd idag!

image213

Böcker böcker böcker

Ända sedan jag var mycket liten har jag läst böcker. När jag var fyra började min syster i skolan, och jag var SÅ avundsjuk på henne. När hon kom hem tvingade jag henne att leka skola med mig och berätta om vad hon lärt sig den dagen. Det hade som resultat att jag läste flytande vid fem års ålder. Och vilka underbara upplevelser man får genom att läsa! Du förflyttas över hela jordklotet och får på ett suveränt sätt ta del av andra människors upplevelser och tankar.

Våra föräldrar hade en rätt späckad bokhylla, mycket var Det Bästas utdrag ur klassiker. Som liten fick man inte läsa vad som helst, men jag norpade jättevolymer av Pearl S Buck och läste dem med ficklampa under täcket. Jag fattade nog inte en bråkdel av vad hon skrev om, men det spelade ingen roll.

Jag har fortsatt att läsa hela livet. Som läsare är jag allätare men de senaste åren har jag blivit rätt förtjust i deckare. Inte minst de svenska författarna är roliga att läsa: Åke Edwardsson och Åsa Larsson m fl.

Men, snälla Viveca Lärn, varför tog Du livet av Mac Fie i senaste boken? Livet på Saltön kommer aldrig att bli sig likt. Och Åke Edwardsson avslutade senaste boken om kommisarie Winter med att ge honom en förmodad hjärntumör. Hur det går får man inte veta, antagligen för att man med spänning ska vänta på nästa bok.

Ibland är man så inne i en bok att man bara längtar efter att få lägga sig och öppna den igen. Och det känns som en sorg när boken är slut. Man lever med personerna så intensivt så det känns som om man känner dem.

En bok jag aldrig glömmer är "En bön för Owen Meany" av John Irving. Den är helt suverän! Spännande och fruktansvärt sorglig. Hans "Hotell New Hampshire" är också oförglömlig, med den motorcykelåkande björnen Earl. En annan bok som också stannade kvar i mitt hjärta är "Den gröna milen" av Stephen King, som har en mycket ojämn produktion. En del böcker är jättebra, andra helt konstiga. Den gröna milen blev också en film med bl a Tom Hanks som nästan var lika bra som boken, vilket är ovanligt.

Vilken tur att det finns böcker. Livet vore mycket tråkigare utan dem! Och sådan tur att vi har bra bibliotek som vi kan låna böcker i. Hur fulla skulle inte husen annars bli av allt man läst!

Körlektionerna fortsätter

Kaneldamen, eller Cinnamon som hon heter, gör fina framsteg vid inkörningen. Hon är cool, calm & collected (det är en Stoneslåt det). Hon förstår nu stanna och gå framåt. Svänga gör hon rätt bra eftersom jag bara går längs skogsstigar och småvägar, då blir det rätt naturligt vart man ska. Men det är klart, litet serpentiner blir det förstås, i alla fall när man ser spåren efteråt ...

image211

Hon har nu bettet i munnen utan att tycka att det är konstigt, men tömmarna har jag än så länge fästa i grimman. Som Du ser är hon duktig på att stanna kvar också när matte avlägsnar sig för att ta kort. Jag sa ju; cool, calm & collected...

När hon går friskt framåt i skritt utan tvekan, med öronen spetsade, tar ut stegen och frustar nöjt då jag berömmer henne, då känns det superbra.

Visst är hon fin!
image212

Såna vidunderligt fina hästflickor jag har! Och det talar jag om för dem hela tiden!

Nyponros = busros = nyponfrö = busfrö!


image210

Nyponros har som sig bör mycket lek och bus i sina långa fölben... Hon tar sats och springer några rallyrundor, försöker få igång Cinnamon som är av det lugnare slaget.

I förrgår var det riktig buslek på gång, som vanligt ingen kamera med (suck) när det verkligen hade varit på sin plats! Nyponros stegrade sig oavbrutet och slängde sina framben över Cinnamons rygg. När hon blev avskakad satte hon fart och galopperade i livsfarlig fart runt Cinnamon. Till slut blev det också fart, och  båda susade som små galoppörer korridoren upp. Det är bra att ha en avlång hage, så att de kan rasa ut.

Med mig har hon förstått att man inte busar. Det räckte med ett par stränga tillsägelser när glada små föltänder försökte bita mig i overallen. Tvärtom uppför hon sig mycket väl när hon har grimma på sig och kommer ut ur hagen. Med ett undantag, hon vill inte gå tillbaka in igen! Hon tycker att det är så roligt och spännande att vara ute och gå, så hon vill bara fortsätta. Matte får lägga en slinga av grimskaftet runt Nyponrumpan för att få henne att gå in i sin hage igen.

Med allt det här buset skulle hon kanske ha en jämnårig lekkamrat? Såg på welshföreningens hemsida annons på en hingstunge till salu som liknade Nyponros väldigt mycket. Vilket körpar det skulle kunna bli... men.....

Fettklossar skapar rysningar

Hamnade på nåt freakprogram igår kväll, där det låg en svabblande oformlig fettklump på en säng. Det visade sig vara en människa! I Amerika förstås (var annars?) där tydligen var och varannan lever så väl (fel?) så att de har enorm övervikt.

Egentligen gillar jag inte såna där program där man visar abnormiteter, men jag kunde inte låta bli att titta. Människan ifråga vägde 406 kg (hoppsan, jag nyper mig sorgset i mina bilringar och känner mig som en sylfid) och retade sig på att folk stirrade. Om hon överhuvudtaget kom ut ur huset, vilket numera endast kunde ske med lyftkran och 16 mans hjälp.  Är det konstigt att folk stirrar då? Det vore väl konstigare om inte? HJÄLP säger jag! 

Hon tyckte mycket synd om sig själv och påstod att hon inte åt särskilt mycket, men på varenda bild låg hon och stoppade i sig nåt. Och inbilla inte mig att man blir så fet utan att äta MÄNGDER och FEL mat!!!  Sen kan man ju tycka att det är hur sorgligt som helst, men mest tycker jag att det är vidrigt oansvarigt. Hur många människor dör inte av svält var dag på vår jord? Och där ligger jättemänniskor och kräver sjukhusvård osv bara för att de stoppat i sig alldeles för mycket. Snacka om sned balans! (Jag VET, även här i Sverige har vi alldeles för mycket av vällevnadssjukdomar...)

 Och hon var inte ensam! Programmet visade flera av samma kaliber. Rrrrryyyyyys.......

Sammie säger:

 image208

Vadå plyschleksak - jag? Dom är ju mina kompisar!

Hästar ska leva i flock!

Besökte gossen i exil. Han verkar ha det hur bra som helst. Se bara detta myller! Han står i främsta ledet, den mörke fuxen där med stjärn i pannan och liten snopp på nosen. Visst känner han igen sin matte!
image206

I flocken går ett trettiotal ponnier av olika storlekar, några stora också, haflingern Mozart, fullblodet Storm och travaren Fighter...   bland massor av shettisar, russ och welshponnier..och så en och annan islänning förstås, närmare bestämt två. Att se hela flocken stå och äta på utspridda höhögar i allsköns ro, är en lisa för själen. Efter att alla ätit klart sprider sig sen ett stilla lugn över flocken, vilar på maten, många inne i ligghallen, en del ute. Hur ska jag kunna ta min gosse därifrån?

Trist tisdag?

Snöglopp och hjärnan min är trött och grå och vill liksom inte dra igång på alla sex cylindrar....  Var nyss ute med Lille Hund och han betraktar misstänksamt fölungen...  hon bligar tillbaka...

image204

Cinnamon tronade i ensamt majestät i ena höpallen... nu förstår jag hur hon gör för att behärska hela...

image205

Här ska minsann ingen liten Nyponsros komma och smaka!

Kalhyggen

På sistone har det dykt upp ett otal stora kalhyggen i vår trakt. Skogspriserna har visst gått upp och det gäller att ta för sig medan det går. Men för mig känns det alltid litet sorgmodigt att se monstermaskinerna tugga i sig det som nyss var fin, väldoftande skog med vackra träd och slingrande stigar. Som nu är ett minne blott.....

image203

Vår girighet tar ut sitt pris
och kvar blir bara sten och ris
där jättegranen nyss stod stolt
och tjädertuppen sångstund hållt
där tassar trippat, rävar små
där kan man inte längre gå

Nej skogens jättars tid är slut
så fåglarna fått flytta ut
en tår i ögat mitt jag får
här är förstört för många år
hur kan man göra så, jag undrar
men skogsmaskinen högljutt dundrar
så rösten min hörs inte alls
mitt skrik det fastnar i min hals
det är för sent...

Hästtäcken med passform

Jag måste säga att jag är supernöjd med Domanis regntäcken, finns på Granngården. 105-täcket sitter som skräddarsytt på Cinnamon, 85-täcket är väl litet långt på sidorna trots Nypnros´långa ben, hur ska det då se ut på en shettis???

Förutom bra passform är de också mycket regntäta! Stod ut med hårda skurar under en hel dag och lämnade små ponnyryggar torra!

PS - det här får jag inte betalt för att skriva    hi hi


image202


Morgonens skörd

Så här mycket ungefär producerar de små prinsessorna i stallet över natten. Ett evigt släpande, ha ha, nää det går ju rätt så fort. Och det är tur att man har en stark och arbetsvillig man... ha ha  igen....

image201

Rosenknoppen vill va´me´....

Nyss var jag nere och röjde litet i stallet. Får som sagt SMYGA dit för att inte kardborrponnierna ska komma och stå i vägen för allt jag gör...

Hann göra färdigt innan de kom. Tänkte att jag skulle löslongera Cinnamon några varv runt picaderon, med bett, för att vänja sig bara. Vi gick dit, jag stängde med bara TVÅ trådar, tänkte att det räckte för min femminutersövning. Men tror ni inte att lilla Rosenknoppen trängde sig in under den elförande grinden, hon riktigt KRÖP in, för se hon ville vara med!

Sen svävade hon runt därinne, följandes "storasyster" Cinnamon (de är inte släkt mer än att de har samma morfar, Molstabergs Sandstorm). Cinnamon blev litet störd, men det fick gå det med. Hon är SÅ koncentrerad, nu när hon förstår vad jag menar med smackningar, scchhhhhhanden och whhhooooo. Som den lilla Nyponros rör sig! Hon är en miniversion av en arab, med lätta benlyft och den lilla fölsvansen högt i skyn!

Tyvärr hade jag inte kameran med mig idag. Annars hade det kunnat bli rätt kul bilder....

Tack ni som har skrivit kommentarer. Det känns alltid lättare om man har kontakt med läsekretsen!

Drömmar

Jag drömmer ofta häftiga, otäcka drömmar. I stort sett varje natt, men det är inte alltid jag kommer ihåg drömmarna så noga. Det blir mer en slags stämning man vaknar i.

Någon gång kan jag ha angenäma drömmar också, om Brad Pitt (han var så vacker i filmen "Möt Joe Black") eller om att jag var ute och dansade tryckare med min häst  (Vad menar Du, har jag ett konstigt förhållande till min häst, men det var ju en DRÖM!) men mestadels är det mardrömmar. Vilket möjligen bidrar till att göra min sömn lågkvalitativ.

Natten som gick hade jag tre intensiva drömmar, som stannar i mitt huvud. Den första handlade om att jag åkte med en bekant i hans fyrhjulsdrivna bil rakt uppför en brant. Den var i stort sett 90 grader, rakt upp alltså, och mesta tiden under färden var jag övertygad om att vi skulle ramla baklänges med bilen och störta nerför branten. Svetten rann på mig kan Du tro. Men vi lyckades ta upp uppför branten, trots allt.

Sen hade jag sökt ett jobb som jag inte fick. Men jag fick reda på att den som fått jobbet var mycket mindre meriterad än jag. Vilket fick till följd att jag stolpade in på firman, rakt in i deras matsal, skrek och hade mig och slet ner tavlor från väggarna. Usch vilket uppförande. I drömmarna kan jag vara verkligt våldsam. Som jag ibland skulle vilja vara i verkligheten.

Sista drömmen utspelade sig i en öken. Jag och en vän befann oss där, mitt i ingenting, när plötsligt två jättelika elefanttjurar kom rusande. Jag hade hört om elefanter som trampade ner inkräktande människor, så jag skrek: "Rulla ihop Dig till en boll och gör Dig riktigt liten!". När vi låg där i sanden som bollar så hörde jag hur elefanterna dansade runt oss och stampade till med fötterna riktigt nära våra huvuden, men utan att nudda oss. Jag vaknade innan de hann krossa oss, med en känsla av både skräck och lättnad.

Tycker Du att det är dags för mig att uppsöka en psykoterapeut? Nja, jag lever ju tydligen ut mina frustrationer och rädslor i drömmen, kanske det räcker? Men jobbigt är det.
image199
Dröm eller verklighet?

Modighetsträning

En bra idé är att utsätta sina hästar för olika grader av modighetsträning. Presenningar är en sak som många hästar tycker är väldigt otäcka, speciellt när det blåser och de rör på sig.  Det är sån träning som polishästarna får genomgå innan de är klara att tjänstgöra. Flaggor, rök, eld, trummor, det finns ingen gräns för vad de ska klara för att kunna passa för jobbet som polishäst.

Igår stiftade Cinnamon närmare bekantskap med en otäck svart presenning. En lömsk sak. Mycket frustande och fnysande, vi kom inte så långt som att gå ÖVER den, men bra nära...

image198

Körskolan

Med risk att tråka ut er totalt (men ni kan ju också välja att inte gå in på min blogg alls,  buhuuuu) så publicerar jag ännu en bild på det duktiga lilla welsh mountainstoet Cinnamon. Här testar vi att kliva över och mellan skalmarna. Hon är fortfarande hur cool som helst. Nu gäller det att hålla i mig själv så att jag inte forcerar för snabbt....

image197

Sned feminismdebatt

Kom in på kanal fyras morgonprogram, tyvärr inte från början av denna debatt. Vet alltså inte namnen på dem som deltog, men det var två män. En mörkhårig med skägg och en mer cendré. Förlåt att jag kallar er för era hårfärger här, men något måste jag ju kalla er... Frågan gällde feminismen från männens vy? Jag blev förskräckt över det jag hörde. Den mörkhåriga sade med len röst att han stödde kvinnorna i sin kamp mot alla orättvisor (det kan man väl hålla med om). Men när den cendre mannen gjorde invändningen mot formuleringen att "samhället ska byggas för att gynna kvinnorna" eller nåt liknande, med motiveringen att det även finns män som far illa i vårt samhälle, så blev han brutalt hånad av den andre.

Han menade att kvinnor så ofta farit illa så nu har de rätt att revanschera sig. Nåja. Den cendre mannen infogade då att han var för HUMANISM och inte emot feminism. Han var också motståndare till kollektivisering (man drar alla ur en grupp, i denna fråga kvinnorna eller männen, över en kam).

Då den mörkhåriga invände mot att män for illa och ville ha exempel, relaterade den cendre till många vårdnadstvister där förtvivlade fäder kopplas bort från sina barn, för att kvinnorna anser att barnen bara är deras. Och ofta har de hjälp av de sociala myndigheterna i detta, menade den cendré.

Ett annat exempel han drog var från Feministkongressen (?) där man hade sjungit en sång som gick ut på att (kan inte ordagrant) - "jag hatar er män, ska strimla er,  jävla svin osv..."  Han ansåg att detta i hög grad var att kollektivt ge sig på männen. Jag håller med honom, men det gjorde inte den mörkhårige, som tydligen enbart kämpade för kvinnors väl. (Jag betackar mig för en sån snedvriden vapendragare!)

Jag undrar vad som hade hänt om en grupp män hade sjungit motsvarande sång, men om kvinnor?  Kan vi inte hålla med om att kampen borde stå för MÄNNISKANS rätt, och inte ställa grupper (könen t ex) mot varandra?

Ett bättre bett

Att få in en metallbit (bettet) i munnen var ingen hit, tyckte Cinnamon. Nja, prova själv så får Du se hur behagligt det är. Men ska man bli en körhäst så är det tyvärr nödvändigt, i alla fall skulle inte jag våga köra med grimma...

Eftersom jag är flexibel och öppen när det gäller hästarnas utrustning så provade jag  flera olika typer av bett. Det första, ett ganska nätt tredelat med parerstänger gillade hon inte alls. Hon fick sen testa ett tredelat järn-koppar med rörliga ringar. Det verkade inte heller bra. Jag kom sedan på att jag hade ett ganska nytt nätt oledat, litet svängt bett av märket Bombers Bits, som är mer anatomiskt utformat. Det sägs ligga bra i grunda munnar, och min ena islänning gillar det bäst. Och se- det var en helt annan uppsyn på Cinnamon-damen när hon provade det.

image196

Kardborrponnier

Att welsh mountainponnier var vänliga och människotillvända, det visste jag innan jag skaffade mina två små ston. Men att de var veritabla kardborrar, det anade jag faktiskt inte! Fast min vän Vivi säger att det är så de är....

Så fort de får syn på mig, kommer de dundrande. Och då vill jag påpeka att jag inte stoppar i dem morötter eller annat godis. Nej, de vill ha sällskap av människor. Och gärna komma ut och träna litet. Maken till träningsvilliga hästar har jag aldrig tidigare stött på.

Så när jag ska göra något nere i stallet gäller det att SMYGA sig ner, annars har jag båda klistrandes intill mig. Det spelar ingen roll om de är längst ner i hagen, över 500 meter bort, men de MÄRKER i alla fall att jag är där... så det är bara att smita in och stänga om sig, om jag vill få jobba i fred med mockning och halmning.  När jag står där inne i stallet, hänger de i dörröppningen och tjatar "NÄR ska vi göra nå´t då??"  Kolla bara här:

image193

Och här:
image195

Granatäpple-nåt att bita i

image192


Granatäpplen är som människor..  Oändligt massa kärnor, de flesta smakar mycket gott.  Sött. Man letar i alla hålrum, hittar nya kärnor, de tar liksom aldrig slut. Ibland kan man av misstag få i sig en bit av mellanväggen, och den smakar otäckt bittert. Den får man låta bli.
 
När man tror att man har smaskat i sig hela frukten, så fanns det ytterligare något hålrum! Men där var kärnorna helt ruttna, pyton, usch, spottar ut. Alla granatäpplen har inte ruttna delar. Men beska mellanväggar finns i alla. I stort sett är det en underbar frukt. 

Alltså: Alla granatäpplen är njutbara och tar lång tid att hitta kärnorna i. En del har ruttna delar.  De får man inte äta. Man bör också akta sig för att få i sig de beska mellanväggarna. Hajar Du?


Islandsgossen mår prima!

Ja, båda islandspojkarna faktiskt. Nästan dagligen kommer glada rapporter från ön där i Mälaren, där Sveipur numera bor. Han verkar inte göra sin nya matte Gitte besviken...

Vhiskur, islänningen i exil, har funnit sig väl tillrätta. Han fungerar bra i det stora flocken, verkar ha hittat sin plats och det är inte nåt bråk alls. Förra veckan blev han verkad, och stod och såg nöjd ut hela tiden. Likaså när han blev masserad. Inte ett ömt ställe! Att bo i storflock med all den rörelsen som blir, är nog storartat bra.

Idag var jag över och tog en skogspromenad med honom, och så lekte vi litet på den jättelika ridbanan. Det bara lyser nöjdhet om honom, och det gör mig så lycklig.

image191

Träningen rullar på

Idag var lokselen på för andra gången, men nu med svanskappa. Det kan vara otäckt, tycker en del hästar. Cinnamon tog det med jämnmod i början, men efter ett tag kände hon att det var något som satt där under svansen, och då tog hon en 7-8 rodeoskutt rakt upp i luften. Efter det var det lugnt.

Vi beskådade ponnyvagnen på nära håll, den var rätt intressant tyckte Cinnamon.

image192

image193
"Är det verkligen meningen att jag ska dra den där?"  -"Nej, inte idag gumman..."


Surtant?

Med risk för att bli ansedd som trakten surtant när det gäller mina hästar, så har jag satt upp skyltar vid elstaketet. Vi har inte så många som promenerar kring hagen, men en och annan kommer ju förbi. Speciellt då barn är med vill de gärna locka fram hästarna till staketet. Vilket inte är så bra eftersom staketet är ett eldito, och det är meningen att hästarna INTE ska gå fram till det!

Allra värst är det när folk ska MATA hästarna, vilket är absolut förbjudet. Det får nog bli fler skyltar om det, för de här små ponnyprinsessorna är mycket mer intresserade av förbipasserande än vad islandsgossarna var. De struntade högaktningsfullt i folk som stod vid staketet och lockade, men de här.....

image190

Dofter

Tänk vad mycket dofter betyder i vår tillvaro! En doft kan förflytta Dig i tid och plats, swisch så åker Du fyrtio år tillbaka...  varm tallbarr, skog, doften av nyslaget hö, av saltstänkt hav...  behagliga minnen och huvudet blir genast fyllt av bilder.

Gammal skolsal med mögliga papper, svettig gympasal och elaka klasskamrater som kommenterar mina obefintliga bröst, då när alla de andra (?) hade behå och var välutvecklade. Trycket var för stort så jag tog veckopengen och köpte en billig behå på EPA som jag fyllde med bomull. Nå, idag finns de ju där (brösten) och jag skulle snarare önska att de var litet mindre.

Teaterbesök, med denna kakafoni av äckliga parfymer, kväljande, otäckt, flämtar efter luft. Jag har alltid gillat herrdofter mer än sliskiga kvinnoparfymer. Ett tag i mitt liv använde jag enbart herrdoft, men fick ofta intresserade blickar från andra kvinnor när jag åkte buss eller tunnelbana. Idag använder jag knappt några dofter alls, det räcker så väl med de naturliga, svett, häst och nyduschad.

Och doften av nybryggt kaffe, en nybakad sockerkaka.... ljuvligt. Kaffe doftar alltid så mycket bättre än vad det smakar. Men jag ska göra mig en kopp nu.

Charlotte Kalla - -vilken tjej!

Litet senkommet, men hennes enorma prestation förra helgen i den vidriga uppförsbacken, då hon segrade i skidloppet var helt fantastisk och värd all hyllning. Hon verkar inte bara vara en dunderpresterare i skidbacken, det verkar finnas en hel del klokhet inne i det där söta huvudet också! Naturligt och charmerande svarade hon på de dumma intervjufrågorna, det eviga "hur KÄNNS det nu då..." måste vara svårt att höra ständigt och jämt?

Ja, vilken tjej!!!!!!!

Fredagsblomma

Hallå där

Jag VET, det har blivit litet väl mycket hästsnack här i bloggen på sistone. Vilket möjligen är beroende av att mitt sinne är fyllt av framförallt: HÄSTAR.....
Men idag vill jag servera en liten miniblomma till er som orkar titta in här.
Tänk er den i större format, ni som kommenterar!

Men storleken är betydelselös, om man fått blomman av en VÄN...   Ha en bra fredag!! 
image189

Mönsterelev kap.II

Igår var det då dags för att prova bett i munnen på Cinnamon. Varför då, undrar Du? Är det verkligen nödvändigt att ha bett i munnen på de stackars hästarna? Absolut, säger en del, men har man sett Alexander Nevzorov rida sina "vilda" hingstar i piaff och passage och galoppombyten, barbacka och utan en enda rem eller metallbit nånstans, då kan man ju börja undra...

Men jag själv skulle inte ge mig till att KÖRA en häst utan bett och bara i grimma. Eftersom jag har ett helt "bettmuseum" hemma, så finns det en del olika att prova. Jag började med ett tredelat, ganska smalt, med parerstänger för att det ska hålla sig på plats. Otäckt tyckte Cinnamon, inte så att hon blev rädd (KAN hon bli rädd?) men så att hon tugg-tuggelituggade frenetiskt och gärna ville ha ut metallen ur munnen.

Efter en liten stunds betträning tömkörde jag med bara grimman några varv runt den stora gräsridbanan. Det går riktigt bra, hon har redan fattat hur det går till. Den lilla hästen är så cool så det går att ställa henne och hon står snällt och väntar medan matte knäpper några kort. En ny fotomodell!

image187
Usch vilket fånigt påfund det här med BETT i munnen....

image188

Man ska arbeta MED sin häst...

Och idag hjälpte mig Cinnamon med den häftiga De Walt maskinen, vi borrade hål i husses "hösilagepallar" så att allt regnvatten kan rinna igenom.
image186

Med förnuft och känsla


Jag ska försöka att beskriva mitt tänk kring hästträning. Det känns nödvändigt och inspirerande att samla mina tankar eftersom jag nu börjat jobba med två gröna unghästar. Är Du inte intresserad av hästar, kan Du alltså sluta läsa här!


Hantering och träning av hästar anser jag är långt mer beroende av förnuft och känsla än av tekniska lösningar. Om Din häst är med Dig, litar på Dig, tycker om Dig och känner att Du har respekt för den som individ, så går det att komma mycket längre än annars.


Ett exempel: En bekant till mig som är en otrolig hästkarl fast hon är kvinna, har två små flickor som hela tiden förstås lär sig av sin mor. Den äldre som nu är 4 år, hanterar varenda häst i stallet med lätthet och självklarhet, och har så gjort sedan hon kunnat gå. Den minsta flickan, 2,5 år, såg jag nyligen ensam lasta en häst utan en sekund av motvillighet eller tvekan från hästens sida. Allt händer bara så helt logiskt, hon tar grimskaftet, leder hästen till transporten och går upp för rampen och in. Inga konstigheter alls.


Samma häst hade inte ens tre starka karlar kunnat lasta, om hästen hade satt sig emot och skulle tvingas in.


Jag tänker också på fransmannen som nyligen i Globen visade upp sin hästflock helt utan rep och remmar. Han fick hästarna att bära honom när han hade ett ben på varje rygg, de lade sig ner i den främmande miljö som Globen innebar, de satte sig på kommando osv. Tror någon att han fått hästarna att bli sådana genom att SLÅ på dem? Knappast! Och sedan, detta imponerade mest på mig,  intervjuades han av den svenske TV-mannen ståendes i gången mellan stallar och manege, med hela hästflocken lös och intresserad runt sig. Man blir mållös. Sedan finns det andra (de flesta) människor som inte förmår hästarna att göra sitt bästa eller ens försöka, trots alla remmar, bett och piskor...


Vad Cesar Millan, den kände "hundviskaren" ofta talar om i sina program är vilken energi människan resp. hunden utstrålar. ALLA varelser utstrålar energi, och om man tar sig tid och kan vara tyst tillräckligt länge (vilket många av människosläktet har svårt för) för att känna in andra varelser, så kan man bli varse denna energi. Har Du provat?


Jag har några riktlinjer klara för mig:

 När jag arbetar med en för mig ny häst så vill jag helst vara ensam. Då kan jag koncentrera mig på hästen helt och fullt, vilket är nödvändigt.


Jag ska vara på bra humör, för är man inte det kan man lika gärna glömma all träning av djur den dagen. Undvik negativa vibbar! De känner sånt direkt!

Jag gör mig en bild av vad vi ska åstadkomma detta träningspass, men om det visar sig att något inte känns rätt så är jag beredd att direkt korta av eller ändra upplägget. Just detta gör att det är bäst att vara ensam, då behöver man inte bevisa något för någon, och ingen prestige finns inblandad.


Att se en positiv bild av vad man vill uppnå underlättar. Vem kommer inte ihåg ridlärarens muntra tillrop: "Kasta först hjärtat över hindret!" när det var hopplektion. Omvänt gäller att människor som hela tiden ser svårigheter eller kommande katastrofer för sitt inre, inte är lämpliga att träna hästar eller ens vara i närheten när det görs.


Jag håller aldrig på länge. Det finns ingenting som är så trist som att tjata om samma övning om och om igen. Är hästen mycket spänd och nervös så vill jag hålla på litet längre, tills det känns att hästen förstår, accepterar och slappnar av. Men är hästen lugn och gör allt rätt, så gäller det att sluta i tid men ändå att gå litet fortare fram för att inte tråka ut den.


Beröm, beröm och åter beröm. Beröm behöver inte alltid vara kassar med morötter eller översvallande glada skrik. Din häst känner när Du är nöjd, även om Du bara säger ett litet "bra". En strykning på halsen, och att sedan avsluta arbetet och ägna tid åt borstning eller annat pyssel som hästen uppskattar, är bästa berömmet. Jag tycker att många gester som vi människor använder kring våra hästar är alldeles för högljudda och kraftiga. Se bara hur många ryttare "slår" hästen på halsen efter en bra prestation. Med tanke på att hästen är så känslig att den känner när en fluga sätter sig på den, så är det säkert mer positivt med en smekning.


Om en häst råkar göra fel så försöker jag att inte låtsas om det. Den har förmodligen inte förstått vad jag menade. Istället upprepar jag hjälpen/kommandot och ger extra mycket beröm om det då blir rätt. Om man bestraffar hästen för fel den gör, kan det lätt leda till att den blir osäker och stressad, och vem kan lyckas genomföra övningen då?


Ett undantag är förstås om hästen uppför sig illa och skulle försöka bita eller sparka mig. Då är en ögonblicklig och kraftig reaktion från mig viktig. Det finns faktiskt saker som en häst inte FÅR göra. Är det en ung häst, så testar den förstås vad man kan göra, precis som hästar gör med varandra. Har Du sett vilka tjuvnyp en ung, litet fräck häst kan få av en äldre häst?


De människor som lyckas allra bäst med sina hästar är oftast de som är ganska lågmälda och besitter ett inre och yttre lugn. De på senare år så populära horsemanshipmetoderna gör mig ibland tveksam, för de framställs mer som tekniska lösningar än som äkta kommunikation mellan individer. Människan ska enligt många av dessa läror ge hästen order, och hästen ska omedelbart lyda. Om man då inte har den rätta känslan eller ens ett sunt förnuft, kan dessa metoder gränsa till psykisk misshandel av hästen. Jag får associationer till gamla tiders elaka skollärare, som i filmen "Hets". "Disciplin" blir ledordet, när det egentligen borde vara "respekt" och "empati".


Att hästar överhuvudtaget låter oss göra vad vi gör med dem utan att protestera mer, är egentligen underligt. Så istället för att ständigt ställa krav och förvänta oss att hästen genast ska göra som vi befaller den, varför inte stanna upp ett ögonblick, förundras över Din häst och den vänskap den erbjuder Dig. Om Du förtjänar det? För hästen är ett underbart djur, och det är en ynnest att få vara dess vän! Istället för att befalla, be den nästa gång!


image185
Tänk att en häst går med på att dra en vagn, är det inte fantastiskt? Här den fina islänningen Reykur från Ekeby, körd av ägarinnan Vivi-Anne.


Vi bor i Paradiset!

image182
Vårt timmerhus i vitsippornas tid. Och ja, Lille Hund sitter minsann på trappen! Det är hans Älsklingsplats där han kan sitta och titta ut över dalen (se bild nedan) och hålla koll...

Ibland är det i mörkret och kylan lätt att glömma bort att vara tacksam för hur man bor. Vårt hus ligger mitt i skogen men ändå nära, en knapp km fram till asfalterad väg och 4 km från motorväg som leder rakt in till storstan om man så vill. Vi har inga gatlyktor, men naturen finns runtom oss. Istället för bilmotorer hör man fågelkvitter tidigt på vår-sommarmornar... Det kan vara skönt att se bilder från en annan årstid så att man påminns om hur det kan vara...

image183
Foto från grundhagen ner över lusthuset och Hästarnas Dal, sommarhagarna.

Jag sjunger 4-8:ans lov

En sak som glädjer mig dessa isiga dagar, är att jag låtit lägga in ett helt lastbilslass grus av dimensionen 4-8.  Höst-vinter-vår har stallivet blivit så mycket lättare tack vare detta grus. Framför lösdriftsstallet där det förut var så lerigt och kletigt vissa perioder så att man knappt kunde gå där utan att bli av med stöveln, där är idag torrt och fint och inte en lerfläck i sikte. Och då blev det ändå inte mycket mer än ett cirka decimetertjockt lager lagt. Eftersom hästarna ofta hänger där, blir det också en och annan gödselhög lagd, och det är då superlätt att mocka bort med plastgrepen ur grusbädden.

Gruset räckte också att lägga ut runt Thermobaren och i en sträng längs hageskorridoren ner mot skogen. Nyttigt för barfotahovar är det att gå på litet annat än mjuk mark, och så fort det är en solstråle framme så smälter snön superfort just där gruset ligger. Kostnaden för gruslasset var verkligen väl investerade pengar!

En annan stor fördel med grusdimensionen 4-8 är att det är så litet att det inte fastar i strålarna, vilket kan vara fallet med t ex singel. Och fastkilade småstenar i hovarna är inte roligt, vare sig de är skodda eller oskodda.

image181
Grusbädden vid Thermobaren

Mönsterelev!

Nu när det nyopererade knäet har lugnat ner sig och verkar vilja samarbeta (antiinflammatoriska preparat gör underverk) så var det dags att börja litet lätt träning med nyblivna treåringen, welsh mountainstoet Cinnamon. Hon har ju haft nära nog två månader på sig att "boa in sig" och bli hemmastadd och lära känna mig. En god förutsättning tycker jag, innan man börjar inkörningsarbetet.

Efter tre löslongeringspass i picaderon (vardera på max 5 minuter) så hade damen förstått det här med piskens framåtdrivande funktion och även mina kommandon ("kom" -gå framåt, smackning -öka steget, "Schhhhhh" - trava och "whoooo" - stanna). Cinnamon hade från början inte den minsta lust att gå undan för piskan, för den hade hon aldrig fått smaka. Det är ju underbart i sig, men för att man ska kunna köra MÅSTE hästen ändå förstå piskans funktion. Det är nödvändigt att kunna driva hästen framåt, och när man kör har man varken kroppskontakt med säteshjälper eller skänklar. Så genom att driva fram henne med pisken (inte slå, det är inte så jag menar!) får manhenne att fatta att hon ska gå IFRÅN den. Att slå med tömmarna på hästen för att driva är enligt mig en dödssynd. Och risken finns dessutom att man sliter hästen i munnen då, vilket får helt motsatt verkan.

I helgen lyckades jag så lura ut hussen ett slag, för att han skulle gå med grimskaft där framme och visa Cinnamon att hon skulle gå på trots att jag befann mig bakom henne. I detta skede är det nödvändigt med viss hjälp, för risken är annars stor att hästen tvärvänder och undrar vad i all friden Du gör där bakom?  Med intrasslade tömmar och total kaos som följd.... Medhjälparen ska vara helt passiv och bara göra vad kusken ber om. I den rollen är husse fenomenal. För det är KUSKENS hjälper hästen ska vara koncentrerad på!

Cinnamon är en cool liten häst (OK, ponny) som inte verkar bli upprörd över nånting, hittills. Dagen därpå gjorde jag alltså om samma lilla tur (även här handlade det om 5-6 minuter, jag anser att man ska göra mycket korta pass i början) men utan medhjälpare. Det gick strålande.
image177

En annan åsikt jag har, är att man ska försöka arbeta hästen utan medhjälpare så fort det går. Värst är att ha en medhjälpare som kan, eller tror sig kunna, mycket om hur det ska gå till, och lägger sig i hela tiden eller kommer med goda råd. Det kan skapa en frustrerad stämning, och det är livsviktigt att Du som kusk/hästhanterare hela tiden har en bra och fullt koncentrerad energi och en inställning att det här ska gå bra. För om Du själv är övertygad om att det ska gå bra så brukar det göra det!

Ännu värre än en "besser-wisser"-medhjälpare är en som är rädd. Djur känner av våra energier i mycket högre grad än vad många människor gör, och rädsla fungerar dåligt ihop med positiv inlärning.

Positiv förstärkning är min ledstjärna. Man får ha överseende med att allt inte blir perfekt, att hästen går i serpentiner på vägen t ex, eller kanske kliver ner i åkern litet grand. Istället för att kritisera misstagen ska man berömma när det blir rätt. Och huvudsaken här i början av inkörningen är att det går framåt och att kommandot för halt fungerar.

En ängslig och nervös häst kan behöva mycket upprepning av övningarna, men en lugn och cool häst kan behöva gå framåt litet fortare, så att man inte tjatar om samma för länge. Igår så gick vi alltå en litet längre tur ut på skogsstigen, provade en och annan halt och några travsteg innan vi vände hemåt. Att fotografera så här som jag gjorde är egentligen dumt, för det gör att Du tappar koncentratione på det Du gör. Men nöden har ingen lag, och Cinnamons goda uppförande visade mig att det var OK.
image178
"Hur skulle man göra menade Du????"

När vi kom hem så provade vi den lånade lokselen av bara farten, när vi ändå höll på. Litet konstigt, tyckte Cinnamon, men som vanligt fann hon sig i mattes påhitt efter noggrann koll. Vilken cool tjej, det här lovar gott inför inkörningen!

image179
"Ska remmen verkligen sitta här???"

image180
Cinnamon klädd i loksele, men utan bakre seldelar. Lokan något lång.

Nyponrosbilder - bedårande!

Har fått några bilder tagna när Nyponros var knappt en vecka gammal. Iförd ett hundtäcke storlek 55 mot kylan busade och brallade hon som bara den där i hagen! Njut!   Bilderna publiceras med vänligt godkännande av fotografen, Mikko Leskinen

image175

image176

Budskapet har gått hem - efter femtio år!

Jag växte upp i ett riktigt eko-hem. Om man med eko menar att man undviker att slösa med jordens resurser och istället tillvaratar och sparar allt som är möjligt att återanvända.

Vem kan glömma raden av tvättade plastpåsar som för jämnan tog upp tvättlinorna i badrummet? Sådana dyrgripar slängdes minsann inte, utan de tvättades och återanvändes om och om igen!

I lösöret efter föräldrahemmet fanns ALLT - från ihopvikta presentomslagspapper till böjda och rostiga spikar. "Kan vara bra att ha..." var devisen. Det tog en evighet att gå igenom, och jag måste erkänna att  - ja, vi kastade de rostiga spikarna. Plus en hel del annat.

Jag ångrar verkligen att jag inte sparade de faderskalsonger som modern så konstfullt hade lappat och lagat i många år, de liknade mer små hantverksrariterer än underkläder.

Jag måste också med skammens rodnad på mina kinder erkänna att jag hamnade långt från detta ideal, större delen av mitt liv har min inställning varit litet tvärtom, "Äsch, är det trasigt, det är världsliga ting (Karlsson på Taket var alltid något av en idol för mig) -skaffa nytt!"

En scen från mitt barndoms kök är när pappa satt med lödkolven och diverse metallskrot och lagade ett av vreden till den elektriska spisen. Det kostade flera kronor att köpa ett nytt (vilket mamma faktiskt påpekade med syrlig röst, eftersom hennes revir köket vid sådana här tillfällen blev helt ockuperat och belamrat av verktyg)- så pappa tillbringade istället en hel dag med att laga det trasiga...

Och lamporna - så fort man lämnade rummet var pappa där och släckte lyset. "El kostar pengar" konstaterade han torrt, och man fick efter toalettbesöket eller vad det nu var som gjort att man gått ut ur rummet, famla sig in i mörkret för att tända igen. Hans energisparbeteende väckte en hel del irritation, inte minst när man befann sig på nämnda toalett och lyset plötsligt slocknade (lysknappen satt på utsidan) för att han trodde att ingen var där.

Man säger att mycket från ens barndom har inflytande på resten av ens liv. Allt oftare kommer beteenden fram som man förstår kan härledas till den ljuva barndomstiden. När jag irriterat kommenterar mannens ovana att lämna badrummet med lyset på, hör jag pappas röst eka i huvudet: "Släck lyset när Du går ut!" Och vem är det som traskar runt och släcker "onödig belysning" i hela huset? Gissa tre gånger!


Dagens outfit

Idag ska man vara klädd i varm overall - och ett welsh mountain föl!!!!  När nordanvindarna piskar går man ut med lilla Nyponros, som uppför sig exemplariskt - nästan.... Men så bra som man kan begära av en liten unge som bara varit på promenad några gånger här hos mig. Hon är söt så att man skulle kunna äta upp henne --- ooops, det finns visst folk som äter hästar?  Eller vad tycker Du, kolla porträtten här nedan!!!!

image172
Grannen Christer tog en bild när vi var uppe och skruttade till deras gräsmatta...

image173
Förtjusande ponnydam på promenad

image174
Ett vackert welsh mountainföl huvud - Min lilla Nyponros

Hög svansföring

En som verkligen älskar snön är Sammie, den lilla pudelpojken! Han är verkligen en hund med gott självförtroende, eller vad tycks om denna svansföring?

image170

Nackdelen med att ha en liten, luddig hund när det är snö framgår väl tydligt här:

image171

Hans kostym har en egen historia. Den går under benämningen Pariskostymen. Min syster är gift med en äkta fransman och befinner sig alltsomoftast i Paris. När Sammie var ung letade jag efter ett lätt och smidigt täcke till honom. I Paris såg min syster en kvinna med två pudlar som var klädda i fina små kostymer. Hon frågade var man fick tag i sådana? Damen med pudlarna sa att hon hade flera som inte passade till hennes pudlar, ville min syster kanske komma förbi hotellet och hämta dem? Damen med pudlarna BODDE alltså stadigvarande på hotell... Ja, på det sättet fick Sammie som present två designerkostymer "made in Paris"  och den här röda är flitigt använd. 

Snön är här!

Och flickorna dansade ystert i snöstormen! Fick ingen bild då, det snöade för mycket, men nyss:
image167

image168

Jag ser att jag skulle ha korrigerat blåsticket, men skit samma! Måste också bara lägga in en bild från i somras som låg kvar i kameran, på Sveipurgossen mitt i spenaten:
image169

Fy på mig!

Att göra ett så negativt och bitvis elakt inlägg om mina medmänniskor som jag gjorde igår! Det här nya året skulle ju börja i ödmjukhetens och tacksamhetens tecken!

Dessutom - eftersom de som inte läser sina mail, inte läser bloggar, kör i snigelfart ut på motorvägen mm mm inte läser min blogg så blir det slag rakt ut i luften. Onödigt. Så jag tar tillbaka det.

Vill för övrigt meddela att vår sedan tidigare krassliga  Herr Handdammsugare saligen somnat in. Nu kommer dammet att dansa ännu mer glädjedanser. En fiende mindre.

Wet wet wet... å hästtäcken

Det fanns en popgrupp med det namnet nån gång i dåtid. Igår passade uttrycket mest in på mina små ponnyflickor. Snögloppen vräkte ner med tunga, blöta flingor. Våtare - och kallare! - än regn. Det var inte roligt. Även om hästar är hästar, så vill man att de ska ha det hyggligt.

Så när jag kom ut litet tidigare än vanligt behövde jag inte ropa ett endaste dugg, de kom skenande i hagen, helt vildögda och glada att få komma in. Blöta ända in i märgen. Kan någon klandra mig då för att jag spökar ut dem i fleecetäcken och filtar för att torka upp dem?

Vad gäller hästar och täcken så är det ett omdiskuterat ämne. Många lägger jämt täcken på sina hästar, det må vara minus 20 eller plus 30. Helst dubbla täcken också. Mitt i brännande sol, utan möjlighet att söka skugga. Sånt tycker jag är djurplågeri. Men att täcka en klippt häst när vädret är kallt och ämligt, det är ett måste. Och att skydda sina hästar mot alltför gräsligt väder med ett regntäcke, tycker jag också är OK. Jag kan höra tjatet:  "men i det VILDA, där finns inga täcken... bla bla bla...." Men i det vilda kan hästarna röra sig över obegränsade områden, äta vad de behöver, och söka skydd i skogar och dalar där vädret passar dem. Vi har ju tagit bort deras valmöjligheter när vi domesticerade dem! Att då försöka göra tillvaron dräglig för dem, utan att varken klema bort dem för mycket eller kallsinnigt "låta dem klara sig själva för att de är hästar", det är min melodi. Slut på inlägget.

image166

Cinnamon i höghalsat fleecetäcke och Nyponros i hemsydd fleece och ylletäcke ovanpå. Efter tre timmar var de kruttorra och nöjda!

Ve mig - är det jag där i spegeln?

Uppvaknandes till den andra fräscha dagen i det nya året. Allt som vanligt igen, Lille Hund ihopkrupen, ljuvt snusandes, vid mina fötters täckesberg, hussen iväg till jobbet före gryningen och jag som tassar ner och gör mig en kopp te för att ha vid datorn.

Kastar en blick i spegeln, och förskräcks över vad jag ser där. Ett blekt, grönaktigt ansikte med stora, stirrande ögon. Veck och påsar både här och där. Ett vattenlik? Nää, det är träsktrollet själv! Jag försöker påminna mig vad det stod i den där självmedvetandehöjande coachingboken och försöker mig på ett litet hurtigt rop: "Du är VACKER! Du är UNIK! Spegelbilden stirrar förvånat tillbaka på mig. Ett sånt uppenbart ljugande går inte hem. Jag dämpar mig och försöker med ett försiktigare "Du är den enda Du har, så ta väl hand om Dig..." Ett höjt ögonbryn visar att detta meddelande var mer passande. Försöker räta ut en eller annan skrynkla med fingret, men utan framgång. Av hänsyn till läsarna bifogas ingen bild till denna text.

Sakta hasar jag trappan ner, steg för steg, det värkande knäet tillåter inga studsande hopp eller ens kvicka steg. Vad var det han sa, ortopeden, det kan inte bli värre? Jag får ta och ringa upp och fråga hur han menade.

När jag tar mig fram till datorn med små tomtesteg och en rykande kopp te i handen, tänker jag att det ändå är ett underverk att jag kan gå själv. Hela det förbannade livet är ett underverk, och det gäller att ta vara på det. Att det yttre skrumpnar och veckar sig får man väl bara acceptera? Det var ändå länge sedan jag fick uppskattande visslingar och blickar efter mig på gatorna där jag drog fram. Det fanns en tid då jag enbart mätte mig med andras mått.  Men som vi alla vet - det är det inre och inte det yttre som räknas. Att vara god och förnöjsam, det är nåt det!

Men en liten, liten uppskattande blick.... nån gång? Att hoppas på en vissling - är nog för mycket.

Vi överlevde natten

-men det var med knapp nöd. Trots att vi bor "mitt i skogen" så verkar omgivningarna krylla av raketdårar. I och för sig var det ovanligt lugnt under em och tidig kväll... Mina små ponnyprinsessor tog det lugnt, inställda i sitt stall med gott om hö.

Men vid tolvslaget!  Man kunde tro att man satt mitt i Bagdad under värsta bombningarna! Det smällde och brakade, och trots att det är en bra bit till de misstänkta raketnidingarna, så lät det som om de fyrade av sina vedervärdiga laddningar precis bakom vår husknut!

Jag fick själv ångestsvettningar och hunden skakade och flåsade. Ponnyflickorna tog det hyfsat lugnt, med hjälp av morötter och lugnande små sånger klarade de sig igenom det värsta med bara litet lös diarré som följd av bombardemangen.

Så onödigt! Vad mycker pengar - och lidande - de här fyrverkerierna kostar! Är det värt det? Förbjud skiten - och det GENAST! Hur kan samhället tolerera detta ofog som ställer till både bränder, olyckor och panikångest - helt i onödan??!! Och varför kan man inte nöja sig med ljussken, om det nu ska vara? MÅSTE DET SMÄLLA SÅ FÖRBANNAT?

Fick jag tag på dem som smällde av det här så skulle jag kunna skjuta dem på fläcken. Jag förstår hur krig uppstår!

Förhoppningar

Inga nyårslöften här - men dock förhoppningar om förmåga till förändring - jag går bara till mig själv eftersom JAGET är det enda jag förmår ändra på!

Inför 2008 skulle jag vilja:

-ha större fördragsamhet med människors (inkl min egen) otillräcklighet
-försöka förstå och förlåta istället för att döma och fördöma andra
-vara tacksam för allt jag har och inte avundas det andra har
-leva i nuet, lämna gamla sorger och oförätter och istället finnas här och nu och ha förtröstan inför framtiden
-kunna ge beröm så fort jag ser något positivt och hålla inne med kritik och mina åsikter om de inte är uttalat efterfrågade
-vara rädd om mina närmaste och mina vänner och låta dem förstå hur mycket de betyder för mig, varje dag

image165