Konsten att ha tråkigt

I dagens elektroniskt snabbt svindlande värld utsätts vi för säkert miljoner intryck varje dag. Man kan tycka att det är underligt att vår hjärna hänger med i allt detta, men det gör den rätt ofta INTE. Hur ska man annars förklara alla dessa utbrända, apatiska och avstängda människor. De orkar helt enkelt inte med alla "in-puts"..  Världen snurrar fortare och fortare och många vill hoppa av....

Och man kan fråga sig vem som är mest frisk? Den som försöker hänga med och frestar sina stressnivåer långt utöver limiten, eller de som föredrar att stänga av och sätta en säck över huvudet?

Jag är övertygad om att en del av lösningen för överlevnad heter TRÅKIGHET. Vi måste lära oss att kunna ha tråkigt och uppskatta även den formen av icke-sysselsättning!


Jag har arbetat med ungdomar och barn i över trettio år, och med åren slogs jag av att de unga fick allt svårare att sysselsätta sig själva. Har man vuxit upp i en värld där man förväntas att HELA TIDEN vara sysselsatt med något, och att NÅGON ANNAN bestämmer vad man ska göra och hur, då blir det förstås svårt att komma med egna initiativ. Redan från början stressar mammorna sina bebisar med allehanda olika aktiviteter som babysim, babysång, babydans och jag vet inte vad.
 
När de små efter några år anländer till Dagis så blir de hela tiden sysselsatta av energiska pedagoger, som bestämmer när det ska lekas, kissas, sjungas, kladdas osv. Allt sätts i händerna på det allt passivare barnet, och när det så småningom kommer upp i tonårsmonsteråldern så fortsätter det inre kravet på att man ska sättas i aktivitet av någon annan. Den egna fantasin har hämmats totalt i sin utveckling, och det enda man möjligen kan komma på alldeles själv, utan frenetisk uppmuntran från pedagogerna, är att ha sönder det som andra byggt upp.

Även vuxna verkar lida under kravet på ständig aktivitet. "Jag har inte TID" lyder den ständiga klagovisan. Vadå, tid är väl det vi har, det handlar bara om att utnyttja den på bästa sätt. Att inte hela tiden låta omgivningen bestämma vad tiden ska användas till. Men eftersom en fulltecknad almanacka verkar vara vår tids mått på framgång, så upplevs en dag som bara ägnas åt att lukta på blommorna som totalt bortkastad. Tills möjligen Döden eller Svår Sjukdom knackar på vår axel och påminner oss om vår egen dödlighet. Då vaknar plötsligt många upp och inser att tiden här på jorden är begränsad och att den kanske skulle användas till något bättre än att springa runt i ekorrhjulet?

Jag tycker att det borde införas en lag som tvingar oss att avsätta ett antal timmar per vecka till att göra - precis INGENTING! Att ha tråkigt helt enkelt! För det är när vi har tråkigt vi kan hitta vårt eget inre, lära oss att lyssna på de små, små tecknen,  fjärran från stoj och högljudda vrål. Att känna doften från en blomma, höra hur daggen droppar från plåttaket, se det vackra i den lilla världen. Det finns ett indianskt ordspråk som handlar om att man inte får resa för snabbt, för då hinner själen inte med. Hur många har inte rest iväg från sin själ? Och har så bråttom att de kanske aldrig hittar den mer?

Och dessutom -  om vi inte kan ha tråkigt, hur ska vi veta när det är roligt då?


Min älg

32130-56

Här ser ni henne, min alldeles egen älg, hon står bara cirka tjugo meter från mig. Med alla sinnen på helspänn...

Jaså, P-O, Du smyger runt i vassen runt min blogg ännu. Det glädjer mig! Visst är det märkligt att vi fortfarande har sådana här gigantiska vilda varelser runt våra stugor? Fast en del människor gör ju sitt bästa för att utplåna dem. Det lär ge en särdeles kick att skjuta dem i bitar. Vilket jag inte kan förstå. Våld gör mig illamående. Jag tycker däremot att jag får en otrolig kick av att som här, möta Det Vilda, öga mot öga. Att få in ett skott med kameran synes mig ädlare än att ta till bössan. Men människan är nu en gång för alla en aggressiv art.

Jag kan också bli  tårögd av att se en vacker solnedgång. Eller en skir nyutslagen björk. Eller en vacker sten i strandkanten. För en del människor är "naturen" en vistelse i en solstol på en fullsmockad strand. Med ögonen fulla av sololja och magen full av billig sprit. Så olika vi är....

Rimfrost i skägget

Nyss var jag nere och utfodrade Ponnypojkarna. När det är minus tjugo så känns det verkligen hur mycket de behöver sitt foder. De är tacksamma och sugna, snappar genast åt sig små tussar ur min famn innan jag hunnit lägga ner det. Idag får de extra mycket, de måste ju kunna hålla kroppvärmen.

Båda har rimfrost över delar av kroppen, i ansiktet och i skägget. Jo, islandshästar har skägg, på vintern. Då har de massor av hår överallt. Men den ena pojken har redan börjat fälla litet av sin päls. Det verkar väl heltokigt när det är så här kallt? Fast fällandet styrs av ljuset, inte av temperaturen.

Mina ponnypojkar är mycket keliga. De trevar försiktigt med sina mjuka mular över mitt ansikte och andas mot min näsa. Vi byter luft. De scannar in mig, både kropp och själ, för att se hur jag mår. De vet ALLTID hur jag mår. De bryr sig, på sitt finkänsliga sätt. Är jag ledsen så får jag alltid en extra puss och kanske en lätt snusning på handen. Att gräva in sina fingrar i den varma, tjocka manen gör gott. Om jag lutar mig mot de stadiga kropparna så stöttar de mig. Står stilla kvar tills jag lutat mig färdigt, känt deras värme och deras godmodiga aura.

Guldböcker

Ja Ina, Män som hatar kvinnor, det är en riktig höjdare. Så även uppföljaren, Flickan som lekte med elden. Vissa böcker vill man ha på sängkanten för evigt, att se fram emot varje kväll. Men tråkigt nog tar de slut. Förresten, har ni läst Dumskallarnas sammansvärjning? En bok som väl kom ut på 80-talet och som är helt fantastisk. Har man väl lärt känna Ignatius OReilly, så glömmer man honom aldrig!

Är det inte tur att det finns böcker? Och att man är läskunnig?    kram Ylle

Mer litteratur!

Eftersom jag så skändligen dissade Leif GW häromveckan, så tänkte jag skriva om en bokupplevelse av det positiva slaget!

Henning Mankell har ju alltid flyt i sitt språk, och i "Italienska skor" tycker jag att han har lyckats på alla plan. Storyn är både originell och litet skruvad, man blir hela tiden nyfiken på nästa sida, är det inte just så en bra bok ska fungera?

Och språket - ja språket är det som sagt flyt i, man hakar sig aldrig på ett enda ord som inte passar in, så det är en ren njutning att läsa denna bok.

Jag kan varmt rekommendera den! Det enda tråkiga med den var att den TOG SLUT......