Barfotahästar

Kom ihåg, att det är inte bara det där med att ta AV SKORNA som innebär att hästen blir rustad för barfotagång. Av största vikt är verkningen. Alltför många hästar - skodda såväl som oskodda - går idag med för höga trakter och/eller för långa tår! För att en barfotagång skall fungera på en häst som gått skodd i många år anser jag att man absolut måste ta hjälp av en utbildad barfotaverkare. Den falang som sägs verka ner hovarna så hårt att de blöder och hästen inte kan gå överhuvudtaget tycker jag verkar vara ute och cykla. Detta måste vara ett rent djurplågeri och bidrar tyvärr till mångas negativa uppfattning av ordet BARFOTAHOV.....

Den amerikanska sk vildhästhovläran anser istället att övergången måste få ta tid, att ändra för snabbt på hovvinklar är inte tillrådligt. Med hjälp av en hovrasp kan de flesta hjälpa till och putsa av hovkanterna så att de inte bryts mellan de "riktiga" verkningarna. En  hjälp för att hästen ska börja nöta själv på sina hovar och om man nu inte kan rida i timmar, är att lägga in områden med grus i hagen. Speciellt då på de ställen där hästarna måste gå, vid vattenhoarna, vid passager till beten osv.

De perioder när vägarna är stenhårda eller om man måste passera vägar med mycket vassa stenar, finns det skyddande boots att ta till. Meningen är inte alls att hästen ska behöva LIDA för att bli fin i hovarna. Men människan behöver en stor dos av tålamod förstås.

Vill Du veta mer finns det en hel rad med olika sighter att hitta via nätet. En är naturligahovar.se och en annan är hovbalans.com.
image82

Vhiskurs ena framhov börjar utveckla en fin bärkraftig stråle, det har här gått cirka ett halvår efter avskoning.

Kommentarer
Postat av: skogsfrun

Just det! och jag är så glad att ha fått tag på en riktigt duktig hovverkare;)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback