Sötnosar!

Igår vandrade Vhiskurgossen och jag genom sandtag och skog upp till familjen B och fick en god fika. När vi satt där och fikade i sadelkammaren (den är fin som snus! så säger man ju fast jag gillar inte snus, strunt detsamma) så radade hela, nästan hela, hästflocken upp sig utanför. Här var det något på gång, så här skulle kollas!

image327
Båda welsh mountainponnierna och islandsgossen Reykur från Ekeby var på alerten. Morganhästen Calle tyckte inte att det var så värst intressant...

image328

De här gudomligt söta welsh mountainponnierna är helsyskon, t v valacken Spjuver och th stoet Samba (båda med prefixet Ekbäckens, och Samba heter egentligen Saraband) och e. Twyford My Man u. Ekbäckens Saga. Samba fick diplom förra året som 3-åring.

En filmrescension i min smak!

Jag hade funderat att gå och se Solstorm, ges som "Seniobio"  -huvaligen - ä man en sån??? i Norrtälje framöver... men efter att ha läst denna lysande rescension så avstår jag nog....  Vilket hugg i pennan han har, den där Alexander  !


FILMINFO/RECENSION "Solstorm" i all korthet: Mordgåta i Knutby. Grått och förutsägbart. Men med denna rollista - vem kommer att bry sig?

Fortfarande kvar? Vad var det jag sa...

När filmsnutarna är på välbehövlig semester nånstans långt, långt borta står andra romanhjältar redo att stilla folkets abstinens efter kalla kårar. Och kallt blir det, när advokat Rebecka Martinsson beger sig till norraste Norrland för att lösa mordgåta i en Knutbykopia till by.

Långt där uppe i den gudsförgätna fjällen har en ung succépredikant hittats knivhuggen i samhällets kyrka. Hans syster, som av oförklarlig anledning begav sig till Guds hus mitt i natten med två sovande barn i släptag, anhålls av logiska skäl misstänkt för dådet, men lyckas först slå ett samtal till Stockholm för att släpa hem sin gamla väninna.

Och självklart är väl den stackars tösen oskyldig, vilket innebär att en mördare går lös bland alla frireligiösa knäppgökar. Vår hjältinna möts dock av en ovilja till hjälp och en allmän kylig stämning, som kanske kan bero på att hon lämnade stan för många år sen med en mörk hemlighet i bagaget. Ju fler gamla bekanta hon stöter på desto otrevligare blir det, och då räknar jag ändå inte med den mystiska figur som försöker köra över henne. Oh, the drama, the drama!

Nej, så överdrivet dramatiskt blir det inte. Förutsägbarhet är väl ett vanligare inslag i denna typen av historier än spänning. Hur mycket man än hoppas varje gång blir resultatet tyvärr alltid ungefär detsamma i dessa sammanhang. Det smärtar att säga det efter så många gånger men "Solstorm" är, som så många andra svenska thrillers, enbart ett blekt försök. Ingen kalkon, det vore för generöst - bara två gråa timmar i biomörkret som du till dan därpå hunnit glömma.

Izabella Scorupco, som vaknat till liv och ställt sig framför kameran på nytt efter 108 år i dvala, gör sitt bästa, men det är inte heller hennes fel att huvudpersonen är så sanslöst ointressant. Man får väl ändå kalla Scorupco för en frisk fläkt på den svenska filmfronten. Det är trevligt att se en huvudroll som inte gått till Bergström, Endre eller någon annan av de ordinarie haggorna (men bara lugn - Eklund, Henriksson och Diva Persbrandt ser givetvis till att du ändå känner dig precis som hemma).

Men denna grädda av landets skådespelarelit, så omsorgsfullt framvaskad och fraktad till Kiruna, gör mig snart nyfiken på det egentliga syftet. För faktum är att bara en bråkdel brytt sig om att försöka lägga till en norrländsk dialekt - ja, det är till och med så illa att jag knappt minns om Suzanne Reuter har några repliker i filmen eller ej. Att fylla ut smårollerna med stora namn kan väl inte vara ett trick för att locka massorna till biograferna?

Eller kanske ett sätt att avleda uppmärksamheten från de två rent hopplösa barnskådespelarna. Fel karaktärer mördades, lita på mina ord...

ONÖDIGT VETANDE "Solstorm" är filmatiseringen av Åsa Larssons storsäljande debutroman med samma namn.

Alexander Dunerfors


Ett ljus i mörkret

Jag säger bara: TACK Berit!

image326

Nyponros + boxen = bajsros

Jag tyckte väl att mockningen var väl lindrig igår. Endast en ynka lövkorg fick jag ihop på de två boxarna. Jag undrade var hästflickorna hade gjort av matavfallet, men svaret fick jag i morse. I magen!

För i morse var det totalt nerbajsat i båda boxarna. Fyra lövkorgar blev det. Och Nyponros hade den dåliga smaken att ha legat i sina träckhögar, på båda sidor dessutom! Hur smutsig som helst. Men det var väl gott varmt kan tänkas...

Jag längtar till varmare tider så att jag kan låta dem gå på riktig lösdrift. Men än så länge vill jag att de ska ha boxvila på natten, så att Nyponros kan få äta ostört och mycket. Och garanterat få sova i halmen. Eller som i natt, i bajshögarna!

image325

Usch. stygga fölflicka!


Barnbidrag eller inte?

Det är med förvåning jag noterar att Alliansregeringen, - som på en kafferast utan att blinka lade fram och blixtsnabbt genomförde väsentliga neddragningar och försämringar för landets sjuka och arbetslösa - nu darrar på manschetten inför sitt eget förslag att behovspröva barnbidraget. Är detta bidrag en helig ko? Jag trodde att framförallt M var helt emot bidrag av alla de slag?

Det kan synas vansinnigt dyrt och orättvist att alla, oavsett ekonomisk status, ska ha BIDRAG för att de satt barn till världen? OM man nu vill ge någon typ av stimulans för denna grupp, skulle det busenkelt kunna ordnas genom att skapa differentierade skattetabeller. Man får helt enkelt mindre skatt beroende på antalet barn. Vips - så har man rationaliserat och tagit bort en till synes onödig belastning på samhället, den att administrera miljontals bidrag varje månad!

På Nyheterna debatteras det om det inte vore diskriminerande om bara de som BEHÖVDE fick barnbidrag. Jag förstår inte det resonemanget. De som har det riktigt illa ställt måste ju idag få socialbidrag. Och även om det nog kan kännas pyrt att behöva tigga om bidrag från samhället, så är det här precis samma sak. De som behöver borde få. Punkt slut. Att man "alltid betalat sin skatt", behöver väl inte nödvändigtvis premieras med just barnbidrag? Vi får så mycket annat för våra skattepengar. Sjukvård, t ex.  I landet borta i väster kostar detta en förmögenhet, och för oss tar man 80 ynka kronor per dags sjukhusvistelse.

Kom igen, det här borde vara lättare att ta beslut om än a-kassa och sjukpenning. Var sitter knuten?

Att leva är svårt

Gårdagens explosion av självmedlidande  ledde till att jag slaktade påskägget som mannen kommit hem med. Hela påsken har det legat orört. Munnen fylldes av sega gummibjörnar, tablettasksbitar och tunna harskal av choklad innanför glänsande stanniolpapper. Efter en stunds snaskande drabbades jag av akut sockerchock och mådde illa. Riktigt illa.

Det är så förbannat svårt att leva. Ofta vill man ha det man inte har, och när man sen har det så vill man ha det som innan... Kort sagt, har Du lockar av naturen går Du gärna till ytterligheter för att få håret slätt, har Du hår lika platt och rakt som en eskimå, så tar Du till kemikalier för att få det lockigt...

Att ständigt försöka tillfredsställa den gnälliga äldre generationen är inte lätt, inte heller att få de yngre att vara nöjda med tillvaron. Så avsaknad av en stor familj kan i vissa fall vara frihet och lättnad, det har jag förstått. Att få rå sig själv, kanske i harmonisk tvåsamhet. Två har lättare att komma överens än 11.

Nå, jag har nyss träffat Broder från norr och syster från knätofslandet, på mellanlandning sträckan Mora-Paris. Man får väl vara nöjd med det!

Idag ska jag se vad frissan kan åstadkomma med MITT hår... kanske nåt orange-svart?

Ähh- vadå - skitde´samma....

Efter helgens existensiella grubbel tar jag mig samman och åker till min för tillfället utackorderade häst. Att köra bil gör mig genast gladare. Speciellt som jag sätter på musiken på hög volym. "Release me.." "Cryin´game.." dånar i högtalarna. Vad musik är underbart. Kan ändra humöret i ett huj.

Vid brevlådan tar jag dagens tidning och ser att bilden av älgen nere vid hästarna kommit in. Humöret stiger.

Väl framme upptäcker jag att jag glömt baljan med kraftfoder som jag så noggrant blandade till hemmavid. Senil! Min häst hälsar mig genom att glatt komma mot mig. Det gör mig glad. Förmodligen är det mer baljan han är ute efter, men i alla fall. Vinden blåser i hans man och han ser gudomlig ut.

image323

Efter litet prat och kel och borstande, vinterfällen bara ryker av i stora horder, improviserar jag och ger honom litet havre ur stallets foderbinge. Han älskar mat, som de flesta hästar. Hans mumsande är så rogivande.

image324

Om något kan få en på bättre humör, så är det hästar.

Det är då som det stora vemodet sätter in...

Storhelger är usch och bläää. För mig känns det så. Då nästlar alla in sig med sina myspysiga familjer och stänger ute omvärlden, dvs mig och andra halvensamma själar.

De stora orkestrarna med sina trumvirvlar och blåsensamblar marscherar förbi min infart.

När jag ser mig i spegeln är jag nära att kräkas. Vem är den där fula grå varelsen som grinar elakt emot mig?

Kanske beror hela missmodet på att det var så länge sedan jag red? En stund i sadeln brukar definitivt få min själ att lyfta i jublande loopar. Det frigör endorfiner och mjukar upp min vrenskande kropp. Men jag vill inte längre rida på min lilla häst. Jag känner mig för tung, och efter artikelintervjun med Cissi och hennes teori om att islänningar sjunker ner i framdelen och blir överbyggda om de bär för tunga ryttare, känns det verkligen inte lockande. Jag borde banta.

Är detta en livskris eller bara en längtan efter bekräftelse? 
 


Villospår

http://www.lifeofleif.com/indexx.html


Jag gav er nog fel adress till länken, sorry Marie, men den här ovan ska fungera. Jag lovar, sidan är värd ett besök!!  Det är en klok och urgullig liten Chihuahua som filosoferar över livet.............

Ja Marie, visst är det så mycket bättre med ett mjukt snölager, än bucklig och knagglig frusen mark!

Här är en bild från alldeles nyss:

image321

rätt lustig, eller hur, med rådjur, hund, människa och bil, vars spår korsar varandra......


kul sida

Om Du vill skratta ett tag, titta på in till  http://leifofleif.com    sorry har skrivit in fel adress, ändrat nu!!!!  (25.3)  kommer Du ändå inte in på sidan, goggla adressen!!!

Skitkul blogg

Rykande färskt älgbesök...

Alldeles nyss, när jag skulle gå ner och fodra de små hästflickorna, vem står där och mumsar grenar om inte vår gamla älgko... hästarna var helt oberörda, jag misstänker att de har rätt tät kontakt...

image320

<script type="text/javascript" charset="ISO-8859-1" src="http://export.knuff.se/blogg/5fk4a/pldiftb"></script>

GLAD påsk på er allihop!

Några som tycker att det är lattjolajban med all snön är hästflickorna. Så här roligt hade de häromdagen:

image315

image316

image317

image318


image319

Ja Nyponros trav har ni ju sett förut. Men jag kan aldrig se mig mätt på dessa små ponniers rörelser!

Cinnamon kan, hon också!

Det är inget fel på rörelsemekaniken hos treåriga Cinnamon heller!

image313


image314


Det allra vackraste jag vet...

-är nog en häst som dansar fram i frihet och total harmoni!

Man behöver inte vara hästälskare för att uppskatta de spelande musklerna, den perfekt sammansatta kroppen och balansen som en häst i frihet uppvisar... livsglädjen och den totala närvaron!

Det är inte för inte som hästen genom tiderna varit en favorit inom måleri och skulptur, numera också inom fotokonsten.

Här dansar Nyponros,   älskade fölunge, i en sagolik trav.

image310

image311image312

Nu har jag dammsugit...

-och strukit div kläder, så jag smiter ner till hästhagen igen...

Båda hästarna poserar snällt, Nyponros med ett porträtt:
image306
                                                                           Visst är jag söt!

image307
Medan Cinnamon gärna poserar i helfigur

image308
Så skönt det är att rulla sig i snön!

image309
Rullningsbeteende är mycket smittsamt!

Älskade djur!

Tack för att ni finns! Omsorgerna om er är det käraste pyssel jag har.
image304
Vågar man hoppas på påskfrid runt matlådan? Hästarna verkade sällsynt fridsamma i morse...

image305
Du som följer bloggen har redan sett Gossen i Blått, men jag kan aldrig få nog av att fota honom, han är helt enkelt världens sötaste hund, Sammie!

Idag kommer kära Syster och Svåger på besök. Men som Du ser fastnar jag hellre med fingrarna i bloggen än börjar städa...

Vinter igen...suck...

image302
Lusthuset fick på nytt en vit kostym och frostrosor på kinderna....

image303
Här blir det minsann ingen påskbrasa....

Önskar er alla en riktigt GOD påsk!

Nu är det en sån där förbaskad högtid igen och matte sätter upp mig på bordet för att ta bilder. Det är tur för henne att jag är så liten och snäll....

image300

OK OK, en trevlig påsk tillönskas alla bloggläsare!

image301
Snälla SLUTA att fotografera nu, fjädrarna kliar under hakan... och måste jag styras ut så här bara för att jag är en PUDEL...?

Skärtorsdag kl.7.00, minus 5 grader

Vaknar av kramp i ena vaden. Lille Hund sover på mitt ben eftersom husse är på konferens. Då görs det undantag för sängsovande, annars har hundet en egen säng han får sova i.

Klockan är 7, dags att gå ner till småflickorna. Solen strålar ute, vi närmar oss ljusare tider! Det är ovanligt kallt och har snöat litet lätt under natten. Hästflickorna väntar otåligt på att bli utsläppta. Jag lägger ut hösilaget i deras foderlådor och öppnar boxdörrarna.

image297

Ser Du det lustiga schackmönstret på Nyponrosmunnen? Rosa -mörkt-mörkt-rosa...


Nyponros susar iväg på sina långa ben, hon vill välja foderplats först, men hon har som vanligt ingen chans...

Med ålderns rätt bestämmer förstås treåriga Cinnamon.


image298

image299

I förrgår skulle veterinären ta bort Cinnamons vargtänder. De visade sig ha rötter nånstans neråt hovarna... satt nämligen som berg! Veterinären bände och ruckade, men tänderna vägrade att ge sig. Efter en timme hade jag god lust att säga att vi struntar i alltihop, men det var ju så dags... och vargtänder BÖR tas ut, om man någon gång vill ha ett bett i munnen på hästen. Cinnamon hade redan visat stort obehag när vi provade med bett, så det var bara att hålla ut och få det avklarat.

Efter tre timmar och åtskilliga påfyllningar av det lugnande medlet var den vänstra vargtanden ute, det var en riktig baddare till rot. Den högra var rätt lös, men vägrade ändå att släppa taget. Den som gav upp först  var veterinären, som ska komma tillbaka inom kort med en hästtandsexpert. Teorin är att tanden ska lossna lättare om den får sitta någon vecka.

Jag var helt färdig efter att ha försökt hålla upp ponnyhuvudet den sista timmen. Har du en ANING om hur TUNGT ett ponnyhuvud kan vara, när innehavaren är sederad och inte håller det av egen kraft?

Igår morse var jag orolig för hur Cinnamon mådde, skulle hon kunna äta, hade hon ont i munnen, kunde det infekteras och ge feber? Men det märktes inte ett spår av obehag. Ingen svullnad, och Cinnamon kastade sig på morgonmålet precis som vanligt. Det måste ju KÄNNAS tycker man, men hästar har en otrolig förmåga att stå ut med obehag. Man kan undra varför somliga hästar har vargtänder och somliga inte. De är lika onödiga som våra visdomständer...


Vinter igen

image295
Till Lille Hunds förtjusning föll åter snön och gjorde marken vit och mjuk och rolig att leka i...

image296

Ett förtydligande

Får jag bara göra ett förtydligande vad jag menar med "högkvalitativ lösdrift"?

Jag menar då INTE att hästarna släpps ut vind för våg och får klara sig själva, kanske med tillskott av några möglande storbalar hö eller hösilage som körs ut och ställs i leran.

Jag menar att hästarna ges minst samma omsorg som om de stod på stall, dvs visiteras och sköts varje dag. De fodras individuellt efter behov, inte efter mottot "Den starkaste får mest..." Detta kan innebära att man får ta omaket att skilja hästarna åt vid utfodring alternativt  binda upp dem.

De ska ha möjlighet att gå in i en vindskyddad ligghall med gott om plats för alla i flocken. Ligghallen skall hållas ren och alltid ha gott om torrt strö att ligga i. Om det inte finns gott om skuggande träd i hagen, måste ligghallens tak isoleras för att skydda hästarna mot värmen under sommaren. På sommaren kan hästarna behöva hjälp att skydda sig mot insekter med t ex flugspray och flugmasker som skyddar ögonen och gärna även öronen....

Hagarna ska vara så stora att

hästarna ska kunna röra sig fritt i alla gångarter. Man räknar ca 1 hektar per häst, något som tyvärr sällan efterföljs. Staketen måste vara hela och av sådan kvalitet att hästarna inte skadar sig på dem. Om möjligt skall hagarna mockas sommartid för att hålla parasittrycket nere.

Det är stor skillnad på lösdrift och lösdrift....


"Mitt bord"? Skogsfrun? Nåja, jag är otroligt intresserad av hästars välbefinnande. Nu har jag fått ösa ur mig.....


image292
Glada hästar får gå på bete som är det naturliga för dem

image293
Lösdriftstallet skall hållas rent och väl bäddat, gärna med halm

image294
En välsittande flugmask skyddar hästens känsliga ögon mot flugor och otyg


Bloggstafetten...

Stafettpinnen går vidare till ylle som jag tror kommer kunna reflektera alldeles ypperligt över en intressant fråga: Hästhållning: ett moraliskt dilemma eller till gagn för häst och ryttare?

Jag begåvades med ovanstående ämne av
http://selig.se


Hästhållning - ett moraliskt dilemma eller till gagn för häst och människa?

Hästen är ett av naturen fritt kringströvande flockdjur med starka flyktinstinkter såsom varande bytesdjur. Hästen är således starkt beroende av sina flockmedlemmar, man håller ihop, varnar varandra för annalkande faror och vid minsta anledning galopperar hela flocken iväg, anförd av flockledaren som oftast är ett äldre sto, påfösta av flockens hingst (som alltså tvärtemot vad många tror inte är flockens ledare)

En ensam häst på stäppen har tämligen svårt att klara sig.

Människan håller hästen fången för sitt eget höga nöjes skull. I vår del av världen kan man knappast längre betrakta hästen som ett arbetsdjur. En del människor stänger in det forna stäppdjuret i trånga, ofta mörka lådor, kallade boxar eller spiltor. Där får hästen tillbringa de flesta av dygnets timmar, ofta isolerad från sina artfränder. Många hästar släpps inte ens ut i friska luften, av rädsla för att de ska "skada sig". Eftersom en häst har ett enormt rörelsebehov, händer det nämligen att hästen, vild av glädje, bockar och brallar runt om den kommer ut i frihet i en hage, den må vara hur liten som helst. Och då kan den givetvis skada sig, stel och galen som den är.

En frustrerad häst kan försöka få utlopp för sitt rörelsebehov genom att röra sig i sin låda. Den kallas då boxvandrare, eller vävare, och det betraktas som ett sjukt beteende. Ibland tar människan "bort" en sådan häst, dvs avlivar den.

Människan vill rida på hästen, det är därför den hålls som tamdjur. Av ren instinkt anser hästen att en varelse som kravlar runt på dess rygg är ett rovdjur. Hästens första instinkt är alltså att snabbt göra sig av med varelsen. Den bockar förtvivlat, och människan kan ramla av och slå sig. De flesta hästar är mycket godmodiga och finner sig snabbt i detta kravlande, bankande och ryckande. De som inte gör det, "tas bort" av människan, dvs avlivas. De  var oridbara, eller "tokiga".

Många hästar är missförstådda. Många människor tror att hästen finns till enbart för hans eller hennes höga nöjes skull. De struntar i hästens egentliga behov av flockmedlemmar, ständigt sökande efter lågproteinfoder, dvs grovfoder som gräs och rötter. De struntar i hästen behov av att kunna röra sig över stora ytor, såväl långsamt som snabbt. De betraktar hästen som de skulle betrakta en annan människa och packar in dem i tjocka, varma täcken, för att de inte ska kunna sköta sin päls som vilda hästar gör, nämligen genom att rulla sig på marken och bli smutsiga. Människan tycker nämligen ofta att det är jobbigt och tidskrävande att sköta en smutsig häst.

De flesta hästar överlever som människans slavar. De är som tidigare nämnts oerhört godmodiga, tålmodiga och dessutom anpassningsbara djur. Men en del hästar ger helt enkelt upp och tappar lusten att leva. De kan bli deprimerade eftersom de lever ett så onaturligt liv. Då är de inte så roliga att rida,  kanske "tas de bort", dvs avlivas.

Hästar som står många av dygnets timmar i en liten låda, dvs box, blir stela i leder och muskler. När människan tar ut dem och rider dem utan att värma upp dem innan, kan de lätt skadas och börja halta. Många människor vill inte ta hand om sina halta hästar, så de "tas bort", dvs avlivas.

Av det jag skrivit kan Du kanske dra slutsatsen att jag tycker att det är fel att människan överhuvudtaget håller hästar som sina tamdjur? Om detta var fallet, skulle det säkerligen inte finnas några hästar i dagens värld. Det måste alltså gagna hästen som art att den kan vara människan till lags. Och för många människor betyder hästarna oerhört mycket, inte bara som sportredskap, utan som kännande, vackra varelser som kan lyfta våra själar långt över vardagens trista slit. Hästar kan göra människor lyckliga bara genom att finnas till. Alltså gagnar det människan att hålla hästarna hos sig.

Det moraliska dilemmat att hålla hästarna fångna kan i stället lösas genom att människan lär sig så mycket som möjligt om hästen som art, om hästens naturliga behov. Då låter man hästen så långt det är möjligt själv bestämma om den vill söka skydd eller inte. Man ger den möjlighet att röra sig så mycket den önskar, man ger den flockkamrater och man utfodrar till största delen med grovfoder istället för kraftfoder. Man rider den efter dess fysiska och psykiska förutsättningar och kräver aldrig mer än den klarar av. Man behandlar den vänligt och med respekt. Den som inte kan göra det som räknats upp här, bör heller inte skaffa sig häst.

Till min stora glädje börjar högkvalitativ lösdriftshållning av hästar att slå igenom allt mer i Sverige. Till gagn för både människa och hästar! Som slutsats och svar på frågan om HÄSTHÅLLNING ÄR ETT MORALISKT DILEMMA så svarar jag alltså, ja, för att man (jag) aldrig är helt säker på att hästen verkligen har det optimala livet. Men om man har ett öppet sinne och lär sig att lyssna på sin häst, så är jag säker på att såväl häst som människa kan få ett liv fyllt av glädje....

Bloggstafettpinnen lämnas nu vidare till http://hakkesnack.blogsome.com/ 

Ämnet är KOMMER MÄNNISKAN ATT TA KÅL PÅ SIN EGEN ART INNAN JORDEN FÖRINTAS AV ANDRA ORSAKER?


Grådaskig måndagsmorgon

Grått och dimmigt i morse, men inget regn, hurra!
image287

Frukosten är serverad. Tänk, det är aldrig svårt att komma upp på morgonen när flickorna väntar!
image288

Men Nyponprinsessan vill hellre norpa mat från skafferiet:
image289

Ordningen återställd:
image290

Och båda flickorna äter på rätt plats!
image291

Vi firade husse!

Här har varit fölsedagsfirande, som en anledning att träffa vännerna. Vi smaskade på den här:
image285
Smörgåstårta med skaldjur och lax

Och den här:
image286
Dito, fast med skinka, salami och rökt renkött....

Vattenträning

image284

Min mail förgylls allt som oftast av glada mail från Sveipurfronten. Igår anlände ett antal bilder. Det som gossen verkar ha svårast för, är att kliva ut i vatten. Alltså tränar Gitte med hästrumpan vänd MOT vattnet, till att börja med. Det är så underbart att höra att han trivs, och att Gitte är nöjd. Sveipur har också fått en riktig bästis, Nisse (Nesiti),  som dessutom ser ut som en spegelbild. Här ser ni Gitte och Sveipur till vänster på bilden, Nisse med medryttare till höger.

Grötväder...

Regn, regn och åter regn...  vägarna blir till sörja och hagarna geggiga så att stövlarna bara säger "ssslurp" när de kliver i leran. Har man tur så hamnar man inte i strumplästen mitt i smeten, med en stövel som glatt vinkar adjö en bit bort, innan den sakta försvinner ner, som i kvicksand.

Med rosslig hals och dunkande huvud har jag förresten ingen lust alls att träda ut i The Big Outdoor. Tjingeling.

Unghästutbildningen?

Undrar ni vart rapporterna kring Cinnamons utbildning tagit vägen?
Vi har tagit ett break, eftersom veterinären konstaterade att hon hade rejäla vargtänder, vilket förklarar hennes ovilja mot bettet.
De ska tas bort kommande vecka, och ett bra tag är det alltså grimma som gäller. Har också lasttränat henne litet grand. Vi är ute och går och tittar på litet olika konstiga saker som kan skrämma en liten häst.

Nyponros får träna sig i att vara ensam i hagen då. Med henne gör jag för närvarande minsta möjliga, eftersom hon är så full av energi och ungdomlig trots. Jag grubblar istället över om hon inte skulle må bäst av att vara i en flock med jämnåriga, så att hon får leka och rasa av sig. Cinnamon är inte så värst lekfull, och jag har då ingen lust att vara sparrande hästkompis. Jag klarar heller inte av det fysiskt. Man är väl inte 20 heller!

image283

Cinnamon med det illa tålda bettet, då i höstas.


Let´s dance tappade favoriterna

Ja, MINA favoriter i alla fall, Matte och Carin. Men Tony och Annika är ju otroligt duktiga, ja alla är superduktiga egentligen. Fast jag hade tyckt att det vore mest rättvist att "grisbonden" Karl-Petter hade åkt ut, han rör sig otroligt stelt och ser skräckslagen ut, fortfarande.

Kanske Mat-Tina borde ha fått en starkare kavaljer, den stackars trådsmale Tobias verkar tappa henne i varenda program. Jag kan tänka mig så snyggt det hade varit om Tina fått dansa med Daniel da Silva, han hade nog svingat henne tvärs över hela dansgolvet utan att tappa.

Nå, ett trevligt fredagsnöje är det.

Dags för hundbad igen

I den här blöta väderleken måste Lille Hund badas i alla fall varannan vecka. Han blir fluffig som en liten leksaksbjörn när han är fönad och borstad.

image281

En ganska så nöjd pudelpojke pustar ut efter badet...

image282

Försökte redigera bort de röda ögonen, men så såg han ut som ett monster... så ni får stå ut!


Gamla vänner....

- är som ingångna skor....   (man trivs med dem alltid)

Träffade min "ungdomsvän" Karin L idag, det var längesen, men tänk -   vissa människor återknyter man kontakten med direkt, utan några konstigheter! Och utan att behöva dilla om hur det var för 20 år sedan!

Vi gick upp till fornborgen med hundet och Cinnamon och skulle ta några uppställningsbilder. Vilket strålande väder vi hade!  Det blev väl inte så tokigt?
image280
Det här fotot tog Karin

image279
-och det här tog jag. Visst är hon FIN, Cinnamon....?


- image278
Karin fick återknyta kontakt med hästar, som hon p g a allergi inte längre kan umgås med...

I år är det blött!

Uppe från fornborgen ser man ner över en helt översvämmad dalgång, som på sommaren är betesmark åt ett otal islänningar. Då är ån enbart den svängda kurva man ser till höger. Härommorgonen hördes tranors rop från "sjön" och ofta vilar ett otal svanfamiljer där så här års.

image276

Men solen smälter det mesta....

En bit frampå dagen var vi på väg ner till stallet, vovven Sammie och jag. Och då såg det minsann ut så här!

image275

Snön faller

-kom att tänka på en gammal låt av Ulf L: "snön faller, och vi med den... långt långt till sommaren..."

NEJ, jag har inte ramlat igen. Men huvudet talar fortfarande om att det inte tycker om markkontakt av tredje graden. Och vi har alldeles vitt av snö. Visste väl det, att vintern kan komma även i mars!

image274

Hjärtans fröjd

Hästflickorna är lyckliga nere på fjolårsbetet. Att se hästar i rörelse är en skönhetsupplevelse, och att se dessa två smidiga varelser galoppera omkring på lätta ben är lyckan på jorden. Welsh mountainponnyn har en rörelsemekanik som verkligen skiljer sig från islandshästens...

Man kan inte klaga på deras rörelser, och då har jag ändå inte kunnat knäppa nån riktigt bra bild...

image271

image272
Nyponros i en minst sagt luftig trav...

image273

Visst börjar hon se vuxen ut, Nyponros?