Apropå barfotahästar

Hittade det här inlägget om ämnet på Christina Drangels hemsida: Jag kan bara hålla med ! (Har fått Christinas tillstånd att publicera texten på min blogg...)

Barfotagång


Vi praktiserar bruket att inte ha några skor på hästarna sedan 1998. Det fungerar alldeles ypperligt för oss. Kan man tänka sig att ibland (vid blankis) avstå från att rida några dagar så går det utmärkt. Om inte så bör man sko dem.


Vi har verkat hästarnas hovar själva med övervakning och assisstans av en auktoriserad hovslagare. Efter sen att jag fick dubbla diskbråck så anlitar vi en hovslagare som mest håller på med travhästar och är mycket duktig. Barfotagång fungerar bäst tillsammans med lösdriftshållning. Det kräver att man håller hög haghygien, dvs mockar hästskit från de platser där de ofta står. Gärna hela vinterhagen. Om man har för avsikt att rida på grus, betong och asfalt så måste den typen av underlag erbjudas hästen i hagen om den ska ha en rimlig chans att vänja sig vid det.


Vi tävlar inte våra hästar så vi måste inte rida fort på halt gräs mm. Om man vill det kan man med fördel sätta på hästen hovskor för den tid den ska gå på det underlaget. Vi anpassar ridningen efter underlaget  och har tillgång till paddock. På vintern när föret är omöjligt lastar vi och kör till ridhus eller avstår från att rida.


Fördelar: friska sunda hästhovar som fullt får arbeta med oinskränkt hovmekanism, billigare, bra om man har barn och hundar som man är rädd ska bli trampade, sparkade eller omkullsprunga. Oskodda hovar gör MYCKET mindre skada i alla dessa fall.


Nackdelar; i viss mån vissa tider av året begränsad rörelserfrihet, mycket filande och kollande hur hovarna mår, förutsätter bra rygg. Mer arbete med haghygienen för att undvika whiteline-disease.


Det förutsätter också att man studerar hovform, hovvård, hovars skötsel, verkning enligt olika metoder samt att man faktiskt anpassar ridningen efter hästens hovstatus vilket gör att man ALDRIG kan rida hästen för hårt. Det borde försäkringsbolagen premiera.

Man behöver också support av en skicklig, öppen och intelligent hovslagare.

[email protected]

Här synes en "vildhästhov", den sitter på en av mina hästar. Snygg, eller hur? Barfota sedan hösten 2003.

image238

Men som Christina mycket riktigt skriver, barfotagång är inte något för alla människor, alla hästar och alla tillfällen!

Det är framförallt  är ingen RELIGION! Var och en ska välja det som passar en själv och ens häst bäst!


Kommentarer
Postat av: skogsfrun

Ja så sant, våra förhållanden passade det tyvärr inte. Hästarnas hovar mådde bra men det blev inte mycket ridning. Vi har steniga skogsvägar och gruspaddock och rider varannan dag för det mesta.
En tids barfotagång på sommaren gör nog gott och det ska de få:)

Postat av: Znogge

Med tanke på att hästar föds med en viss sorts hovar så borde det inte behövas några skor. Naturen brukar nämligen lösa saker och ting finurligt! Fast å andra sidan har människan uppfunnit underlag som hästar inte är födda att gå på... Asch, tankar från en amatör bara;-)
Ha en bra helg!

2008-02-15 @ 14:30:55
URL: http://znogge.wordpress.com/
Postat av: ylle

Znogge, Du har alldeles rätt, tycker jag. Men - det var ju heller inte meningen (?) att vi människor skulle RIDA på hästarna... från början..?
Ylle

2008-02-16 @ 13:37:11
URL: http://sammie.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback