Uppdrag granskning - bli ännu tuffare

Såg ni "Uppdrag granskning" igår? Det handlade om hur vi skenheliga svenskar använder invandrare, med knappa språkkunskaper och utan något som helst skyddsnät, som slavarbetare. För löjliga löner städar de 10-12 timmar om dagen, 7 dagar i veckan. Och tydligen är det rätt vanligt att även den lilla "lönen" fryser inne. Vad har de här människorna att sätta emot? Vem bevakar deras intressen? Ingen, tydligen!

Fackföreningarna skriver på avtal utan att kolla det minsta hur de som "anställs" har det. "Ja vi kan ju inte vara ute och kolla på nätterna!" konstaterade den naiva fackföreningstanten. "Nähää, men ni kan minsann stå fyra-fem man i månader utanför en salladsbar för att de inte följer avtalet" blev Janne J:s fullträff till svar. För att de betalade de anställda FÖR MYCKET! Tanten såg generad ut.

En moderattant från Arbetsmarknadsutskottet hade "ingen aaaaaning" om att sånt här förekom, men åberopade den enskildes ansvarskänsla. "Om vi alla tar ansvar så blir det inte så här..." Vadå, vad menar hon?? Hon passade också på att göra politisk propaganda, "nu (när vi har makten) så blir det ju billigare att anställa, och då kanske vi kommer ifrån detta.." ( HUR naiv får man vara?)

På en firma där man tar vara på kasserade däck slet ett antal afrikaner sedan månader. Den fete, självgode chefen påstod på fullt allvar att de var "kunder" som var där för att handla däck. "Men de har ju arbetat här i månader, ibland halvår", invände Josefsson. "Ja, det kan ta tid att få ihop en container" blev svaret. Afrikanerna berättade om de usla villkoren, de bodde i olika sjabbiga utrymmen på däcksfirmans område. "Det är bara att de får möjlighet att vila", påstod chefen för firman, "för de är för lata att ta spårvagnen till sina lägenheter i stan..." (Gbg)

En av "kunderna" berättade att när han arbetat på firman i månader utan att få den utlovade lönen (3.500 i månaden!) så polisanmälde han firman. Polisen lade ner anmälan redan dagen efter. Polismannen förklarade det hela på svenska för mannen som anmält, påstods sig inte kunna tala engelska. Naturligtvis förstod afrikanen inte ett ord. Han talade nämligen inte svenska.

Jag skäms när jag hör hur svenskarna uttalar sig.  De ansvariga myndigheterna, som annars kan jaga folk som snattat ett läppstift eller arbetsgivare som ger sina anställda en chokladask till jul för att det betraktas som "skattefusk" eller "muta" - var finns ni nu? Tyvärr gjordes ingen intervju med någon representant för polisen, immigrationsverket eller skattemyndighetens ekobrottsrotel...

Man kunde förvänta sig att det omedelbart görs tillslag och arresteringar på de här ställena. Men förmodligen  föredrar de ansvariga att fortsätta blunda. Vilken tur att det fortfarande görs granskande samhällsprogram av detta slag. Jag skulle bara önska att Janne Josefsson kunde vara ÄNNU vassare, det finns många fler frågor att ställa!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback