Mobiltelefonen - ett dödligt vapen

Det händer jämt och ständigt i trafiken. Bilen framför Dig sackar plötsligt, börjar svaja betänkligt mellan filerna eller ligger fastcementerad i vänsterfilen samtidigt som det samlas en irriterad kö bakom den, de försöker påverka föraren med tutningar och ljusblink som är helt utan effekt. Vad är det som händer?

Jo, bilföraren pratar naturligtvis i sin mobiltelefon! Röster har höjts för att det skall förbjudas, men ingenting sker på den fronten. Många menar att det är själva HÄNDERNA som är boven i dramat, alltså om föraren använder sig av hands-free telefon så blir allt frid och fröjd. Men man kör faktiskt mer med HJÄRNAN än med händerna, om Du inte visste det så är Du redan nu en dålig bilförare.

I programmet "Mythbusters" gjordes ett intressant experiment. Man lät en kvinna med stor körvana köra sin bil längs en halvkrånglig bana, med kurvor och koner mitt i vägen osv. Först fick hon köra helt ostörd. Därefter fick hon köra samtidigt som hon talade i sin mobiltelefon. De som talade med henne förde till att börja med lätta, okomplicerad samtal, som inte krävde så mycket koncentration. Man noterade alla fel hon gjorde längs banan. Efter det fick hon samtal som var mer komplicerade och som krävde stor del av hennes uppmärksamhet. Felen ökade katastrofalt. Till sist lät man henne köra samma bana (som hon vid det här laget kunde ganska bra) efter att hon intagit ökande mängder av alkohol.

Det skrämmande resultatet visade att hon gjorde färre fel vid körningen om hon hade druckit tämligen stora mängder alkohol, hon var alltså enligt lagens mening rattfull, än om hon talade i mobilen. Vilket understryker faran av att ägna sig åt mobilsamtal när man är ute i trafiken. Jag undrar just hur många gånger det är just mobilen som förorsakar olyckorna?

Och, som jag har påpekat i tidigare inlägg här på bloggen, det finns ingenting som säger att det är tvunget att man svarar i telefonen för att den ringer! Man kan ringa upp sedan, när man stannat bilen. Eller - om samtalet är viktigt - stanna någonstans längs vägen. Tänk på det, nästa gång Du är ute och kör!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback