Skärtorsdag kl.7.00, minus 5 grader

Vaknar av kramp i ena vaden. Lille Hund sover på mitt ben eftersom husse är på konferens. Då görs det undantag för sängsovande, annars har hundet en egen säng han får sova i.

Klockan är 7, dags att gå ner till småflickorna. Solen strålar ute, vi närmar oss ljusare tider! Det är ovanligt kallt och har snöat litet lätt under natten. Hästflickorna väntar otåligt på att bli utsläppta. Jag lägger ut hösilaget i deras foderlådor och öppnar boxdörrarna.

image297

Ser Du det lustiga schackmönstret på Nyponrosmunnen? Rosa -mörkt-mörkt-rosa...


Nyponros susar iväg på sina långa ben, hon vill välja foderplats först, men hon har som vanligt ingen chans...

Med ålderns rätt bestämmer förstås treåriga Cinnamon.


image298

image299

I förrgår skulle veterinären ta bort Cinnamons vargtänder. De visade sig ha rötter nånstans neråt hovarna... satt nämligen som berg! Veterinären bände och ruckade, men tänderna vägrade att ge sig. Efter en timme hade jag god lust att säga att vi struntar i alltihop, men det var ju så dags... och vargtänder BÖR tas ut, om man någon gång vill ha ett bett i munnen på hästen. Cinnamon hade redan visat stort obehag när vi provade med bett, så det var bara att hålla ut och få det avklarat.

Efter tre timmar och åtskilliga påfyllningar av det lugnande medlet var den vänstra vargtanden ute, det var en riktig baddare till rot. Den högra var rätt lös, men vägrade ändå att släppa taget. Den som gav upp först  var veterinären, som ska komma tillbaka inom kort med en hästtandsexpert. Teorin är att tanden ska lossna lättare om den får sitta någon vecka.

Jag var helt färdig efter att ha försökt hålla upp ponnyhuvudet den sista timmen. Har du en ANING om hur TUNGT ett ponnyhuvud kan vara, när innehavaren är sederad och inte håller det av egen kraft?

Igår morse var jag orolig för hur Cinnamon mådde, skulle hon kunna äta, hade hon ont i munnen, kunde det infekteras och ge feber? Men det märktes inte ett spår av obehag. Ingen svullnad, och Cinnamon kastade sig på morgonmålet precis som vanligt. Det måste ju KÄNNAS tycker man, men hästar har en otrolig förmåga att stå ut med obehag. Man kan undra varför somliga hästar har vargtänder och somliga inte. De är lika onödiga som våra visdomständer...


Kommentarer
Postat av: Pialotta

En sådan historia så här på självaste Blåkulledagen..
Jag förstår din oro och allt runt om.. tur det gick bra i alla fall.
Så mycket när man har djur som du och allt måste skötas.. heja dej o en riktigt Glad Påsk till dig o hästarna.. Nu far jag väg i skyarna.. kanske vi stöter på varann:-)
Tjingelong långkalsong på denna kallla dag.

Postat av: Marie

Nyponros stora storasyster Neylika fick också lov att med veterinären hjälp pillra bort vargtänder. En synlig och en dold i det ömmande tandköttet. Veterinären hade med sig en ställning där Neylika kunde vila sitt trötta huvud istället för att vila det på matte. Fiffig veterinär må hända men sen tog han rejält betalt också.. Nu har det gått tio dagar sedan ingreppet och allt verkar okej. Hög tid att försöka jobba ikapp tappad träning inför inför Anders Erikssonkursen i nästa vecka.

Vi hoppas alla på en GLAD PÅSK!! Kör försiktigt både på mark och i luften.

2008-03-20 @ 09:06:00
Postat av: Nina på Johangården säger

Vargtänder hos hästar, alltid lär man sig något hos dig. Glad Påsk!

2008-03-20 @ 09:50:09
URL: http://ninajohangarden.blogg.se
Postat av: ylle

Pialotta, vi kanske ses, min kvast värmer upp sig på förstukvisten....

Marie, tack detsamma! Och en sån tur att Nyponros inte verkar ha tillstymmelse till vargtänder... Lycka till med träningen!

Nina, visst är det konstigt att det heter VARGtänder?

2008-03-20 @ 10:11:25
URL: http://sammie.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback