Taraxacum vulgare

En sådan vacker blomma den är - Taraxacum Vulgare - eller i dagligt tal - MASKROSEN  (inte så romantiskt namn kanske?)

image102

Jag kan falla helt i trance när jag betraktar den i närbild, live eller på foto som här. Den är lika vacker som blomma eller som fröstängel:

image103

Vår far tillbringade en stor del av sitt pensionerade liv med att försöka utrota maskrosen från sin gräsmatta. Han riktigt HATADE den, drog upp den med rot och allt, den skulle förintas. Men vad hjälpte det, den går inte att utrota! Maskrosen har enligt gammal örtkunskap hjälpt mot hosta, leverproblem och en rad andra åkommor. Roten kan torkas och rivas till te, bladen kan användas som sallad när de är späda. På blommorna kan man göra en nyttig dekokt eller kanske en livgivande sherry?

Ett litet underverk alltså. Väl värd att älskas! Förebilden för uttrycket "asfaltsblomma" eftersom den tar sig igenom alla typer av ytbeläggningar. Kolla in den själv, i närbild, och se, Du kommer att bli förtrollad av dess skönhet!

Kommentarer
Postat av: Ann-Louise

Äntligen någon som tar denna guds skapelse i försvar :-)
Vem har egentligen bestämt vad som är fint-fult, bra-dåligt, gräs-ogräs....
Ibland när jag kämpar där i trädgården mot smörblommor, groblad, maskrosor och tistlar tänker jag att man borde ge f-n i det och låta naturen har sin gång. Å andra sidan skulle man då inte se rosorna och man skulle inte kunna gå barfota i gräsmattan utan att sticka sig på tistlar... :-P

Postat av: atiR

Har alltid tyckt att denna lilla blomma är rabatternas sol!

2007-05-30 @ 16:17:24
URL: http://www.atir.blogg.se
Postat av: Plupp

Kvantitet har aldrig varit kvalitet, men vad hände med samerna (bara för att nämna en minoritet)?

2007-05-30 @ 19:22:31
URL: http://plupp.bloggagratis.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback