Till min fader

Du skulle ha blivit 96 i dagarna. Men Du blev "bara" 84. Cancern tog Dig, som så många andra. Du låg där så liten och tunn i sängen och frös på slutet. Vår starka, kraftfulla far. Så hjälplös mot värken. Men Du ratade sparrissoppan jag kokade åt Dig, där på den ombonade hospisavdelningen. "Usch!" skrek Du, "inte sån där soppa."  Plötsligt hade Din riktiga röst kommit tillbaka, om bara tillfälligt. Den tunna, pipiga, den var bara skrämmande. Men, det fanns ju inget annat i köket, just då. Så det blev ett extra duntäcke istället.

Vi samlades där, hela familjen, för att ta farväl. Jämt när vi vuxna barn träffades, hade vi svårt att låta bli skämten. Vi pratade om något, och så bubblade skratten. "Skratta inte" hördes en arg röst från sjuksängen. Det var viktigt för Dig. Döden var i antågande, och då fick man minsann inte skämta. Allvar och sorg hade en stor plats i Ditt liv. Ibland kändes det som om de döda var mer betydelsefulla än vi som levde. Allhelgonhelgen släpades vi runt olika kyrkogårdar för att tända ljus och stå där och se allvarliga ut en stund. Då fick man inte prata glatt eller skratta. Var fanns skrattet i Ditt liv?

Vår fader, som är i Himmelen? Hurdan var Du egentligen? Jag har svårt att komma ihåg något annat än de gånger Du skrämde oss. Gick in i garderoben med min syster och mig, och släckte ljuset. Sen tände Du en ficklampa och stack in den i munnen. Det otäcka röda ansiktet såg ut som ett monster och vilt skrikande flydde vi ut, till ljuset och mamma och tryggheten. Det stela tomteansiktet som skrämde mig halvt till döds där jag liten och förväntansfull väntade på tomtens paket. Fredagen den trettonde-mördaren hade inte kunnat skrämma mig mer effektivt.

Eller när Du skulle lära Lillebror att simma, och helt sonika kastade honom i vattnet där på udden, där det var DJUPT.  Det är konstigt att han gillar att bada idag. Mamma försökte hindra Dig, men vad kunde hon göra? Katten Du dränkte, fast vi barn grät floder. Den sista hunden, lilla Trulsa, som fick diabetes och blev blind och utmärglad. När ni flyttade kände hon inte igen sig och bumpade hela tiden in i de okända väggarna. Hur jag bönade och bad att ni skulle låta henne somna in, istället för att gå runt som ett levande skelett. Hur jag hotade att aldrig komma ner och hälsa på om ni lät henne leva och plågas. Mamma grät, hon älskade sin hund och ville vara barmhärtig.  Men hon rådde inte på pappas vilja. Fast till slut gjorde hon det ändå, ställde ultimatum, och det fick ske.

Var Du en kärleksfull far? Var det av kärlek Du släpade med oss på oändliga skidturer på söndagarna, ut över Järvafältet, där vi utmattade och genomsvettiga stakade oss fram i Ditt kölvatten, ofta fick vi på slutet bära skidorna för att komma hem, när snön tunnats ut och gruset skrapade mot träet och det bara inte gick att åka längre.

Var det av kärlek Du satte upp Belöningar i form av pengar för betygen vi kom hem med? Det var 25 kronor för ett litet a, kommer jag ihåg. 50 för ett stort. Allt annat gillades inte. En gång när jag hade tio små a:n och några stora kommer jag ihåg att jag fick över 300 kronor, det var mycket pengar på den tiden. Men fick vi någonsin beröm? Jag tror inte det. Är det därför jag hela livet suktat efter beröm och uppmuntran och alltid velat bli bättre, bäst?

Så mycket kan relateras till vår barndom. Kanske kan vi aldrig förstå hur mycket. Men ju äldre jag blir, ju klarare blir insikten.

Jag har älskat hästar hela livet, något Du aldrig förstod. Hästar var för Dig barndomshemmet, gården där i Norrland där hästarna bara innebar  jobbiga tidiga mornar med fodring och rykt.  Sällan deltog Du i vårt liv. Men en gång, i början av min ridkarriär, då var Du med. Det var i Äppelviken, jag hade hyrt den gula ponnyn Max för att rida på utebanan i en halvtimme. När vi väl kommit ut på banan, vägrade Max att ta ett enda steg. Trots att jag smackade och skänklade som en besatt, stod han som fastfrusen i marken. Någon hjälpsam gav mig en pinne som hjälp att få igång honom, men det brydde sig inte ponnyn om, han bara STOD där,  blickstilla. När halvtimmen gått, ringde en klocka borta på stalldörren, en signal att tiden var ute. Detta var något som Max tydligen kände till, för i ett huj satte han av, med mig på ryggen, i full galopp tillbaka till stallet och stannade inte förrän han var inne i sin spilta. Ditt gapskratt kan jag höra än idag, pappa. Av någon underlig anledning fortsatte jag att rida trots denna traumatiska upplevelse, men Du kom aldrig mer och tittade.

Det hade känts bra med en kram någon gång.



Är älvorna där?

32130-53

Idag föll dimmorna tyngre än någonsin över dalen. Även så i min själ. När jag gick ner till Hästpojkarna, såg det ut som om Älvorna hade fest i vårt Lusthus. Var det så? Det var liksom upplyst inifrån. Eller kanske det bara var den nedåtgående solen som speglade sig, och kondensen?

Ingen julångest i sikte?

Hittills har det gått bra. Förbannat bra! Av någon anledning har jag inte sett en enda tomte och inte heller så många julstjärnor. Kan det månne bero på att jag sitter långt ute i skogen i min ensamhet, dit inga tomtar hittar? Nää, i torsdags var jag ju faktiskt inne i smeten, i Gallerian och träffade min härliga syster Ina. Där var det mest ljus och glitter av alla de slag, och det gillar jag stort. Även Ina har glitter i ögonen. Så synd att hon bor på andra sidan storstan. Men tomtarna lös alltså med sin frånvaro. Lös = ljus = ha ha.

Kanske har mitt tomtefilter funkat, för en gångs skull?

Och i kustmetropolen har jag ju avlagt många besök, för att handla livets nödtorft t ex eller för att gå på lunchlokal med bästisen V. Där brukar man träffa på en snarkande tomteusling i mataffären, men hittills har jag sluppit  plågan. Kanske har maskineriet gått sönder, något man kan hoppas på.

Jag har övat i flera år med vättar, de är lättare att stå ut med än tomtar. Riktigt söta faktiskt. Och röd duk har vi ju. Samt juleljus. Eftersom bonussonen firar julen i Skåne så slipper vi spela julsketch i år, vi kan vara alldeles som vanligt. Men Mannen i Mitt Liv vill gärna ha sin skinka, och litet köttbullar. Det kan jag ställa upp på, självklart. Bara jag slipper lutfisken och gröten. Varför måste man utsätta sig för otäcka maträtter bara för att det är jul? Nej, fram med oxfilén och vitlöken och gratängen!

Förresten vill jag att Tomten kommer med en systemkamera till mig. Se där, plötsligt kan jag tänka mig ett kort besök, bara han langar av rätt grejer.

Vadå - finns inte tomten? Fick ett SMS av en annan syster som påstod detta. Konstigt. Har jag då haft tomtenoja hela livet, över något som egentligen inte finns? Det var pappas fel. Han som kom in med den där stela masken och pratade med en konstig röst. "-Finns det några snäääälla barn här?" Jag skrek som en vettvilling och satt gömd bakom stora soffan mest hela kvällen sen. Vad föräldrar kan ställa till!

Nåja, då får jag väl köpa den själv. Kameran alltså. Det är knappt en månad kvar. Jag SKA stå ut, detta år! Njuta av mörkret och av alla ljusen man kan tända. Det är ju inte så dumt, egentligen?

EN SÖNDAGSTANKE

Varför - ja varför? - har jag så himla svårt att hålla truten? Jo, för att det finns så mycket som måste kommenteras, så mycket som tål att tänkas på, så mycket som måste UT!

"Glöm inte att koppla in hjärnan innan Du startar munnen", stod det på en skylt i en verkstad. Så klokt och sant... men ibland måste man få vara spontan och REAGERA! Tänk om alla hela tiden måste tänka efter och vara säkra på att det som kommer ut ur munnen måste vara väl genomtänkt, välformulerat och klyftigt? Då skulle väl knappt någonting bli sagt?

JAG ÄR INTE SÅ TOKIG
JAG DUGER
DET KUNDE VARIT VÄRRE

är tankar som  ALLT oftare kommer i mitt huvud nuförtiden. En from tacksamhet över livet och att man trots allt ännu finns med. Om inte i täten, så i alla fall i periferin.

Mina foton blir allt sämre. Snälla tomten, kom med en ny digital systemkamera till mig! Jag har så svårt för de här små kompakta burkarna. Mina feta stora fingrar kan knappt trycka på rätt knappar. Hela tiden händer fel saker. Jag saknar min Pentax. Men vem kan fotografera med FILM nuförtiden? Just att kunna slösa med bilder och sen snabbt kolla dem i datorn och sortera ut de fåtal som jag gillar, det är ju hela grejen, det är FANTASTISKT!

Låt mig somna ikväll. Låt mig sova hela natten igenom. Låt mig vakna utsövd i morgon bitti. Snälla tomten!





For your love

32130-52

För att någorlunda lätta upp den trista stämning som infunnit sig på min blogg, publicerar jag här en nutteputtig bild av en liten kissunge. Jag har stulit bilden av Marika. Visst är det så att hjärtat smälter?

Pöbeln skall hållas kort!

Det var sjutton vad snabbt det gick för det mörkblå spöket att kliva fram ur 1800-talsgarderoben! "Svenska folket ska arbeta mer och supa mindre!" skränade den nye finansministern segervisst. Här ska de lata parasiterna jagas ut ur sina bekväma hålor, där de sitter och uppbär massor av bidrag bara för skojs skull... Det är knappt så att man tror sina öron.

Av jobbsatsningen som utlovades vitt och brett före valet verkar det inte bli så mycket. Man t o m minskar bidragen till starta-eget-projekt. Jobbsatsningen innebar alltså att man genom att minska stödet vid arbetslöshet och hota med böter ska tvinga dem som blivit över på arbetsmarknaden att flytta på sig och ta vadsomhelst som erbjuds, okvalificerade och lågavlönade jobb, skit samma. En utmärkt metod för att sänka lönerna och hålla folket i schack.

Människosynen som verkar finnas bakom alla utspelen verkar vara som hämtad ur en Fogelström-roman. Är Du inte rik får Du skylla Dig själv, det arbetande folket är dumskallar som behöver styras av överheten etc.

Skattesänkningen som så många aningslösa väljare hade räknat med, verkar visst också skjutas på framtiden. Jag undrar hur många som idag är nöjda med sin valsedelsfärg? Tänk om...det var omval idag? Eller ska jag fortsätta att hävda att man får vad man förjänar?


Mitt nya mesiga jag?

Det jag trodde skulle gå så lätt visade sig vara svårare än så. Att bara se på omvärlden med ett indolent och överseende leende är knepigt, alltmedan man mumlar fram mantrat  "han/hon kan inte hjälpa att de gör så/är så, de förstår inte bättre..." etc etc.

I min värld står man helst för det man säger, håller vad man lovat och låter inte andra människor vänta i onödan. Det anser jag vara att visa respekt. Och vidare: Man bjuder igen när man blivit bjuden, tackar för senast inom en vecka, sånt sitter hos mig orubbligt sedan barndomen.  Man petar sig inte i näsan i offentliga lokaler och pruttar inte i sällskap.  Man svarar inte i telefonen medan man just håller på och talar med en människa, möjligvis mycket kort och ber att få ringa upp senare, och man flamsar absolut inte runt med sina jobbarkompisar och pratar om privatsaker medan kunderna väntar....

Man svarar på mail inom rimlig tid, avser man inte att läsa sin mail regelbundet behöver man inte ha någon!

Men mina krav på medmänniskorna är kanske alldeles för stora, precis som min käre man säger. Idag gäller det att vara kravlös intill mesighet. Acceptera andras dumheter, stryk dem medhårs bara och säg absolut inte emot? Det passar mig absolut inte. Jag kan bara inte! Jag kan inte acceptera att generositet bemöts med snålhet, att hjälpsamhet lönas med otacksamhet.

Så jag tänker nog ändå ha mina naiva förhoppningar kvar, om att människor kan uppföra sig trevligt, vara generösa, artiga och återgälda vänlighet. Men visst ska man försöka att leva som man lär. Utan att bli mesig? Det handlar ju inte om att älska alla människor, bara att följa sunda förnuftet och göra det bästa av livet man lever...?

MITT NYA JAG - en introspektiv vy

Läste just Mia Törnbloms lilla bok "Självkänsla nu!". Först trodde jag, som vanligt full av mina förutfattade meningar, att det var en till hurtig predikar-bok i mängden. Men den här var litet annorlunda och med många klokheter i sig.

Jag tror allt att den träffade mitt i prick i många avseenden. Att låta andra  människors osäkerhet styra min jag-uppfattning, hur dumt är inte det? Det stjäl ju bara energi! Att undra så mycket över vad andra tycker eller tänker, OM MIG, och i sin inbilskhet ens tro att de tänker på MIG? När det i verkligheten är så att man i det stora universum egentligen inte betyder mer än en harlort? DET kan sätta ens problem i rätta perspektiv. Vi är alla så självupptagna att vi har svårt att se mycket längre än näsan räcker. Och jag som har en sån kort näsa!

Att tro att man måste vara på ett speciellt sätt för att bli omtyckt. När verkligt stor generositet i värsta fall kan ge människor ett livslångt dåligt samvete. Vilket i sin tur gör att de undviker en! Visst kan det vara så...

Nää, det är bara att klampa vidare och vara sig själv. Glo sig i spegeln varje dag och älska sina expanderande former och nypa sig i kinden med ett glatt "Vad SÖT du är i dag, lilla älskling!" Även om håret ser ut som lesset Svinto och de gråa stråna invaderar den förut nån-slags-blonda-nyansen. Att varje kväll i en bok skriva upp något bra man gjort under dagen. Som exempel ger Mia "Idag har jag INTE tagit livet av mig..."  Snacka om positiv syn!

Jag ser fram mot ett pärlband av lyckliga, självälskande dagar, där jag på kvällarna ivrigt kan nedteckna i min lilla bok allt bra som jag gjort. "Idag slog jag INTE sönder ett enda glas när jag plockade ur diskmaskinen" eller "jag tänkte inga elaka tankar om mina medmänniskor idag". Tja, varför inte? Kommentarer som förut fått mig att deppa ihop i min ensamhet ska jag hädanefter sätta in på kontot "Vad synd det är om henne/honom som säger så, hon/han måste må riktigt dåligt..." Och så möter jag mitt glada grin i spegeln och betygar spegelbilden hur bra jag är och hur mycket jag kan... Och jag ska ta mina medmänniskor för vad de är, med fel och brister och förtjänster. Den enda människa man egentligen någonsin kan ändra på, är mig själv. Så sant, så sant...

Varför inte? Det kan vara nyttigt att byta perspektiv ibland. Eller som någon sa "Varför gå här i lera och sörja när man kan vara ute på isen och ha det glatt...." Ehh?


Tror reklammakarna att vi är dumma i huvet???

Nu undrar jag bara: BEHÖVS det verkligen sju (7) varianter av samma sorts diskmedel? Varför då?

Det talas om överutnyttjande av jordens resurser och att vi i vårt land tillhör de rovgirigaste i världen vad det gäller att roffa åt oss...  Reklamen i teven kan verkligen göra en tokig och det är tur att det finns en avstängningsknapp så att man slipper se eländet eller i alla fall höra ljudet. Men igår såg jag till min stora förvåning att det fanns sju olika Yes-diskmedel - varför? Så vitt jag vet har de inte olika funktioner utan används alla till att handdiska med (finns det verkligen människor som använder det gamla hantverket - har inte alla diskmaskin?)

Nää, de sju olika sorterna verkar bestå av olika färger helt enkelt. Så att man kan färgstyla till gardinerna? Blå och grön och gul och röd.. ja Du förstår?  Till råga  på allt påstod man i reklamen att tillverkarna PRESSAT NER färska frukter i diskmedlet.... JAG VILL INTE HA NÅGRA KÖRSBÄR NEDPRESSADE i mitt diskmedel, och inga andra frukter heller. Så urbota dumt. Räcker det inte med att det funkar att diska med?

Jag tror att jag ska bojkotta diskmedel i fråga. Inte för att det kommer att märkas, det är ju drygt (ha ha) så det går bara åt en flaska i kvartalet ungefär. Men det är mer en fråga om moral och etik. Allt som jag ogillar försöker jag att bojkotta. Jag känner mig mer tillfreds i själen då. Hur gör ni?????